Dobra vijest za drveće – digitalne knjige postaju sve popularnije

Uočivši kako su digitalne knjige ili knjige u digitalnom formatu najbrže rastući segment na izdavačkom tržištu, Book Industry Study Group objavio je nedavno prvi dio studije kojom se pokušao istražiti odnos konzumenata prema tom novom trendu…

Book Industry Study Group, američka neprofitna istraživačka organizacija čiji su članovi većina komercijalnih nakladnika, knjižnica te drugi akteri u industriji knjiga, provela je anketu čiji su rezultati objavljeni u studiji “Consumer Attitudes Toward E-Book Reading”.

Cilj studije bio je saznati na koje načine čitatelji digitalnih knjiga dolaze u kontakt, na koji način kupuju te na koji način čitaju takav sadržaj. Studija je, na primjer, pokazala kako je prosječni konzument digitalnih knjiga spreman čekati i do tri mjeseca kako bi kupio digitalnu varijantu knjige najdražeg autora, te da je glavni razlog za kupnju digitalnog formata, nasuprot tiskanom, pristupačnost.

Ekološka prihvatljivost i mogućnost lakšeg pretraživanja pokazali su se manje bitnim od cijene. Jedna petina anketiranih u zadnjih je 12 mjeseci kupilo digitalnu umjesto tiskane verziju knjige.

E-knjige najčešće čitaju putem računala, tableta i mobitela (90% ispitanika), dok ostale čitače e-knjiga koristi po 10% anketiranih. No, iako se tržište za ovakav sadržaj nesumnjivo povećava, 81 posto anketiranih izjavilo je kako e-knjige kupuju tek rijetko ili povremeno. Puno više ih zanima mogućnost besplatnog preuzimanja knjiga.  Iako vodeće izdavače takva situacija ne oduševljava previše, može se reći da se u virtualnom svijetu knjiga oslobađa i materijalnih i vlasničkih okova.

A, o koristi koju od pojave digitalne knjige imaju stabla, odnosno šume, koje bi bez nje već odavno bila posjećena i pretvorena u papir, namjenjen tiskanju knjiga i časopisa, suvišno je i govoriti.

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.