Država je vlasnik svega: O sudbini Kafkinih rukopisa

Vrijeme je da se konačno suočite s istinom i priznate da, ni privatno, ni kolektivno vlasništvo ne postoji i da je država i uvijek i u svakom slučaju vlasnik svega. A, koliko je ova tvrdnja istinita potvrđuje nam i presuda izraelskog suda koji je presudio kako su rukopisi Franza Kafke vlasništvo Nacionalne knjižnice Izraela. Isto tako postavlja se pitanje i kako i koliko je uopće moguće vjerovati ljudima.

Franz Kafka poznat je po tome što je vjerovao ljudima

Franz Kafka oporučno je sve svoje rukopise ostavio nakon smrti od tuberkuloze 1924. prijatelju Maxu Brodu sa zahtjevom da ih spali. Brod je odlučio ne poslušati samrtnu želju svojeg prijatelja te je započeo s objavljivanjem proze koja je tad napokon prepoznata kao jedan od literarnih vrhunaca 20. stoljeća te svjetske književnosti uopće.

Kako je Brod  zanemario Kafkinu želju tako je njegova nasljednica zanemarila i njegovu želju

Max Brod pobjegao je 1939. godine pred nacistima u tadašnju Palestinu, sa sobom ponijevši sve Kafkine rukopise. Te rukopise u oporuci je ostavio svojoj tajnici Esther Hoffe 1968. Brod je ostavio upute da se rukopisi poklone ‘Židovdkom sveučilištu u Jeruzalemu, gradu Tel Avivu ili nekoj drugoj organizaciji u Izraelu ili inozemstvu’. No, baš kao što je Brod iznevjerio obećanje koje je dao Kafki, tako je i Esther Hoffe iznevjerila želje Maxa Broda te rukopise odlučila zadržati! Naslijedile su ih njezine kćeri, što je izazvalo brojne sudske procese oko ostavštine poznatog pisca.

No, onda se za te rukopise zainteresirala država Izrael

Naime pošto se pokazalo da su ti rukopisi vrlo vrijedni tad je država Izrael 2009. godine odlučila tužiti nasljednice Esther Hoffe i tražiti da se u vlasništvo države u kojoj Kafka nikad nije živio predaju svi rukopisi iz Kafkine ostavštine, koja uključuje i neka još neobjavljena djela. I onda je konačno presuđeno da nasljednici Brodove tajnice moraju predati Kafkine rukopise izraelskoj Nacionalnoj knjižnici.

No, nemojte ni pomisliti!

No, nemojte misliti da obitelj Hoffe nije profitirala od nasljeđivanja Kafkine ostavštine. Naime Esther Hoffe svojedobno je originalni rukopis ‘Procesa’ prodala za čak dva milijuna dolara!

A, što bi o svemu tome mislio Kafka?

A, što bi o svemu tome mislio pisac Kafka? Da li bi i dalje vjerovao ljudima ili čak i državi koja u vrijeme kad je on bio živ nije ni postojala?

To je ono što svi mi nikad nećemo saznati!

 

 

—-

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.