Knjige koje su promijenile svijet – Lovac u žitu, J. D. Salingera

Lovac u žitu je roman je pisca JD Salingera iz 1951. godine. Izvorno je objavljen za odrasle, no roman je ubrzo nakon objave postao uobičajeni dio srednjoškolskih i fakultetskih programa na engleskom govornom području. Preveden je i na gotovo sve svjetske jezike. Godišnje se proda oko 250 000 primjeraka, a ukupna prodaja veća je od šezdeset pet milijuna knjiga.

Zašto je ta knjiga promijenila svijet?

Česti pozivi da se ova knjiga zabrani zbog tinejdžerske seksualnosti i vulgarnog jezika ocrnili su  i obezvrijedili koncept cenzure u očima javnosti. Ovaj roman je začetnik tinejdžerskog romana – danas vrlo popularnog žanra u književnosti.

Knjiga koja je izazvala brojne kontraverze

Iako je objavljena 1951. godine, ova knjiga i danas izaziva mnoge kontroverze, osobito u navodnoj zemlji slobode – SAD, gdje je bila među 10 najviše osporavanih knjiga prošloga stoljeća.

Tri dana  u New Yorku

U knjizi, 17-godišnji Holden Caulfield prepričava svoje doživljaje iz prijašnje školske godine. A ta godina nije bila baš uspiješna pa je Holden izbačen iz Pencey Preparatory School (privatna srednja škola), nakon što je dobio jedinicu iz svih predmeta osim engleskog jezika. Holden odlazi u New York, planirajući provesti par dana u gradu prije nego što ode kući i obavijesti roditelje. Knjiga, pisana u prvom licu, prepričava ta tri dana provedena u New Yorku.

Holden bi htio spašavati druge, a ne može spasiti ni sam sebe

Sam naslov knjige odnosi se na krivo protumačen stih lirske pjesme “Dolazeći iz žita”, Roberta Burnsa. Taj stih napisan je s idejom da se zaštite nevini. I tako Holden sam sebe zamišlja kako stoji u polju žita u kojem se igraju djeca. U njegovoj mašti, na kraju tog polja nalazi se provalija. On bi stajao u tom polju i pazio na djecu koja bi se previše približila rubu, i uhvatio bi ih da ne padnu u provaliju odraslih i zrelosti. Kako on kaže, on bi želio biti “lovac u žitu”. To je metafora za djecu kako gube svoju nevinost te odrastaju i pretvaraju se u prevarante koje Holden toliko prezire. Neobično je i ironično to što bi Holden htio spašavati druge, a ne može spasiti ni sam sebe.

Što je sve iživciralo dežurne dušebrižnike?

Lovac u žitu je knjiga prepuna kontroverzi. Glavni razlozi za zabrani ove knjige bili su korištenje psovki i pogrdnih izraza, predbračni seks, zlouporaba alkohola te prostitucija. Zanimljiv detalj koji svakako pridonosi legendi o knjizi je činjenica da je ubojica Johna Lennona, Mark David Chapman, nosio ovu knjigu u džepu, odmah nakon počinjenog zlodjela, kada je uhićen.

A sam pisac je o svom najpoznatijem liku, Holdenu, često je govorio kao o prijatelju

Knjigu je napisao američki pisac Jerome David Salinger i ona je njegovo najpoznatije djelo. Salinger je objavio jedan roman i nekoliko zbirki pripovjedaka između 1948. i 1959. godine. 1965. odlučio se povući i iz književnosti i iz javnog života. Salinger je često patio od stresa i s godinama se sve više povlačio u sebe. O svom najpoznatijem liku, Holdenu, često je govorio kao o prijatelju. S vremena su se javljale glasine da će Salinger objaviti još koji knjigu, no to se nikad nije dogodilo. Preminuo je u Cornishu, New Hampshire, 27. siječnja 2010. godine.

 No, bez obzira na sve knjiga je doživjela nezapamćen uspjeh i čitanost

Roman je od strane časopisa “Time” izabran među 100 najboljih romana na engleskom jeziku od 1923. do 2005. godine, a “Modern Library” i njegovi čitatelji izabrali su isti roman kao jedan od 100 najboljih romana na engleskom jeziku 20. stoljeća. U Sjedinjenim Državama često su ga osporavali zbog liberalne upotrebe vulgarnosti i prikazivanja seksualnosti i tinejdžerske tjeskobe.

 


 

Video prilog – Trailer filma “Rebel in the Rye”

“Lovac u žitu” je omiljena knjiga svakog tinejdžera ali i knjiga koja još uvijek nije stigla na red za filmsku adaptaciju. A, sve to zbog naputaka slavnog pisca koji se protivio ideji da se Holden sa svojim mukama pojavi u filmskom obliku. U pismu iz 1957. godine napisao je: “Moguće je da jednog dana prava budu prodana. S obzirom na to da postoji vjerojatnost da neću umrijeti bogat, razmišljam o tome da prava na svoja djela ostavim u nasljeđe svojoj supruzi i kćeri. Doduše, nimalo ne veseli spoznaja da neću vidjeti rezultat te odluke”.

No, da vas ne bi razočarali prilažemo vam trailer filma “Buntovnik u žitu”. Taj film iz 2017. godine režirao je i napisao Danny Strong, a opisuje nam život pisca JD Salingera tijekom i nakon Drugog svjetskog rata .

 

 

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.