Shakespeare & Company – najpoznatija mala knjižara na svijetu

Shakespeare and Company ime je dvaju knjižara na pariškoj obali rijeke Seine.

Knjižnica koja je više od knjižnice

Prvu je otvorila Sylvia Beach na Rue Dupuytren još 1919. godine, a nekoliko godina kasnije i na Rue l’Odeon. Ezra Pound, Ernest Hemingway, Gertruda Stein, James Joyce, Ford Madox Ford i mnogi drugi ovo mjesto su svakodnevno posječivali i učinili ga centrom engleske kulture u Parizu…

No, to nije samo knjižnica

Shakespeare and Co knjižara je specijalizirana isključivo za englesku literaturi. No, to nije samo knjižnica. Prvi kat iznad same knjižnice, poznat kao ‘tumbleweeds’, služi kao utočište za putnike, smještene u zamjenu za nekoliko sati rada u knjižnici.

13 kreveta za zalutale duše

Postoji 13 kreveta među knjigama na kojima je kaže spavalo oko 40.000 ljudi. Sve što je zauzvrat tražio je da pomognu na par sati dnevno u knjižnici i da pročitaju jednu knjigu dnevno.’

Unutrašnjost knjižare

Socijalistička utopija maskiranu u knjižaru

Jeremy Mercer, poznati kanadski književnik nakon pet mjeseci provedenih u knjižnici napisao je knjigu o ovome mjestu: ‘George Whiteman 50 punih godina provodio je ‘socijalističku utopiju zamaskiranu u knjižari’. Njegov dućan privlačio je mnoge proslavljene književnike poput Henryja Millera, Richarda Wrighta, Williama Burrougsa i Anaïs Nin.

Nacizam ovdje nije dobrodošao

Prvi dom Shakespeare & Company zatvoren je 1941. zbog okupacije Francuske od strane Sila osovine i nikada više nije otvoren. I to navodno zbog toga što je Sylvia Beach odbila prodati njemačkom časniku posljednji primjerak Finnegans Wake Jamesa Joycea.

A, ni druge vrste zabrana

Sylvia Beach objavila je Joyceovog Uliksa kada je bio zabranjen u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Drugi Shakespeare and Co

Drugi Shakespeare and Co nalazi se na br. 37 Rue de la Bucherie, u 5.arrondissementu. Otvorio ga je 1951. godine legendarni George Whitman, izvorno pod nazivom ‘Le Mistral’, ali je ’64. preimenovan u ‘Shakespeare and Company’ u čast Sylviji Beach.

Antikvarijat i knjižnica

Danas se Shakespeare & Co sastoji od dva dijela; antikvarijata i knjižnice koji služe i kao mjesto na kojem se nerijektko održavaju festival travel pisanja, festival književnosti, različite radionice fotografije, čitanja pisanja i sl.

Ponoć u Parizu

Knjižnica se pojavljuje u filmu Richarda Linklatera Before sunset, te u filmu Woodyja Allena Midnight in Paris

 

 

 

———

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.