Čini li nas čitanje pametnijim?

Dan Hurley, autor knjige ‘Smarter: The New Science of Building Brain Power’, opisuje kako ga je od titule ‘sporog’ učenika koji zaostaje u školi, spasilo čitanje i prvi susret sa stripom ‘Spider Man’

‘Kad sam imao osam godina, još uvijek nisam znao čitati. Odrastajući u New Jerseyju, tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, bio sam jedan od ‘sporijih’ učenika. Moja učiteljica gospođa Browning ukazala je na to mojoj majci na roditeljskom sastanku: ‘Daniel zaostaje za ostalima.’ Za vrijeme ručka sjedio sam za stolom s ostalim sporijim učenicima i oprostite na izrazu, glupom djecom. U njihovu grupu bio sam raspoređen i tijekom satova matematike i engleskog jezika. A zatim, godinu dana nakon toga, spasio me strip ‘Spider-Man’ autora Stana Leeja. Nakon što sam ga pročitao, počeo sam se interesirati za stripove. Uskoro sam s najboljim prijateljem Danom provodio poslijepodneva crtajući i pišući naše stripove.

Do 11. godine postao sam odlikaš u svim predmetima. Što se dogodilo? Jesam li uistinu bio spor kao što je gospođa Browning tvrdila, a u međuvremenu sam postao pametniji zato što sam zaronio u čudesan svijet stripova?

Kako bih odgovorio na to pitanje, proveo sam tri godine intervjuiraući psihologe i neuroznanstvenike diljem svijeta, proučavajući njihove studije i testirajući nove metode za koje tvrde da povećavaju inteligenciju. Na kraju krajeva, knjiški moljci rijetko izlaze iz svojih literarnih kukuljica kako bi postali socijalni leptiri. Iako nitko ne bi čitanje nazvao novom metodom za poboljšanje kapaciteta uma, nove znanstvene studije potvrdile su da se čitanje i IQ nalaze u simbiotičkom odnosu’, objašnjava Dan Hurley.

Postoji ‘kristalizirana inteligencija’, temelj znanja koji puni naš mozak. Kad naučite kako voziti bicikl ili ime novog prijatelja, ne dobivate samo informacije, već i potencijalno korisno znanje, koje se uvećava, formira osnovu vaše sposobnosti da ‘navigirate’ i postižete rezultate u okolini. Kao dodatak tim temeljima, čitanje povećava kristalizaciju te već postignute inteligencije. To objašnjava zašto neki IQ testovi uključuju procjenu vokabulara.

Preuzeto sa stranice: http://www.theguardian.com/

 

 

————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.