Rabindranath Tagore: Gdje duh je neustrašiv, a čelo uspravno

Sir Rabindranath Tagore svjetsku slavu stekao je kao pjesnik, bez obzira što je pisao i drame i romane. Značajnu ulogu u tome odigrala je činjenica što je sam prevodio svoja djela na engleski.  Najznačajnije zbirke pjesama ovog pjesnika su: “Večernje pjesme”, “Jutarnje pjesme”, “Boje i pjesme”, “Zlatna barka”, “Labud”, “Gradinar” i “Žrtvene pjesme”, odnosno u original “Gitanjali”, objavljene 1910, i koje su pjesniku tri godine kasnije donijele Nobelovu nagradu za književnost.

Upravo zato s punim pravom možemo reći da je Rabindranat Tagore najveći azijski pjesnik XX. stoljeća.

 


 

Gdje duh je neustrašiv, a čelo uspravno

Gdje duh je neustrašiv, a čelo uspravno;
Gdje slobodno je znanje;
Gdje svijet ne lome skučeni zidovi kućni;
Gdje riječi izviru iz srca istine;
Gdje neumorna težnja pruža ruke prema savršenstvu;
Gdje se bistra struja razuma ne gubi u pustoj pješčari mrtvih običaja;
Gdje ti vodiš duh prema sve široj misli i djelu;
U tom nebu slobode, Oče moj, probudi moju zemlju.

Rabindranath Tagore

 


 

Tko je bio Rabindranath Tagore?

Sir Rabindranath Tagore (1861.-1941.) bio je indijski pjesnik, skladatelj i dramaturg.  Odgojen je u bogatoj bengalskoj obitelji, školovao se i u Engleskoj. U književnosti se javlja od rane mladosti novelama te višnuističkom poezijom, koju i uglazbljuje, uvodeći nove stihove i ritam (zbirka Gitanjali i dr.). Doputovao je u Englesku i ondje je objavio zbirku Gitanjali, koju je sâm preveo s bengalskog jezika na engleski. Poznati engleski pjesnik Yeats napisao je oduševljeni predgovor toj knjizi, koja će godinu dana nakon toga (1913.) njezinu autoru donijeti Nobelovu nagradu (kao prvom Azijcu).

Tagore nije bio samo pjesnik, već i pripovjedač, filozof, skladatelj, slikar, pedagog, esejist, dramski pisac i prevoditelj. Sam je mnoge svoje pjesme uglazbio i one se pjevaju poput narodnih svagdje gdje se govori bengalskim jezikom, a njime govori više od 50 milijuna ljudi. Pri drugom posjetu Europi Tagore je 13. studenoga 1926. godine došao i u Zagreb.

U politici je podupirao borbu Mahatme Gandhija. Nehru je, govoreći o Tagori, rekao da je: “On je više nego ijedan Indijac uskladio ideale Istoka i Zapada proširivši osnovu indijskog nacionalnog osjećaja”. Kao posrednik između Istoka i Zapada, puno je putovao i održavao veze s europskim intelektualcima (W. B. Yeats, E. Pound, H. Bergson, R. Roland, Th. Mann i dr.), te je dao velik prinos europskom razumijevanju i zanimanju za indijsku kulturu i filozofiju.

 

 

——–

Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac
———————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.