Ernesto Sabato: Sve dok ga tjeskoba ne probudi

Slijepo se bacivši na osvajanje unutrašnjeg svijeta, zaokupljen samo time kako će upravljati stvarima, čovjek je konačno sam sebe upropastio, pošto je pao u sirovi svijet u kojem vlada slijepi determinizam. Predmeti su ga gurali, i kao igračka samih okolnosti u čijem je stvaranju pomogao, čovjek je prestao da bude slobodan i postao jednako bezimen i bezličan kao i sva njegova oruđa. Više ne živi u iskonskom vremenu bića, nego u vremenu vlastitih uređaja. To je pad bića u svijet, to je negiranje njegovog postojanja. Osvojio je svijet ali je izgubio samoga sebe.

Sve dok ga tjeskoba ne probudi, makar se probudio u svijetu košmara. Nesiguran i nespokojan, uvijek iznova traži put do samoga sebe, kroz pomrčinu. Nešto mu šapuće da je usprkos svemu slobodan ili da to može biti, da on u svakom slučaju nije isto što i zupčanik. Pa čak i činjenica da je otkrio kako je smrtan, turobno uvjerenje da je shvatio vlastitu konačnost, također je na neki način utješno, jer mu na kraju krajeva dokazuje da je nešto različito od ravnodušnog i neutralnog zupčanika: dokazuje mu da je ljudsko biće.

Ništa više, ali i ništa manje nego čovjek.

Ernesto Sabato

 


 

Prilog: Tko je bio Ernesto Sabato? 

Ernesto Sabato (1911-2011) bio je argentinski fizičar i književnik. Napisao je tri romana: “Tunel”, “O junacima i grobovima” i “Abadon, Upropastitelj” te mnoge eseje i rasprave (jedan dio svojih dijela je spalio).

U romanima se bavi problemom ludila i mračnim stanjima uma kao što su nasilje, inces, manija proganjanja. U sva se tri romana ponavlja metamorfoza u kojoj se junak pretvara u čudovište, ali samo on sebe tako vidi i osjeća dok ga njegovi poznanici vide istog kao i prije. Osim ludila, Sabato se u svojim djelima bavi problemima egzistencijalističke filozofije kao što su nemogućnost komunikacije i spoznaja mučne stvarnosti.

Sabato je bio i politički angažiran pisac koji je u svojim romanima kritizirao vojnu diktaturu u Argentini. Nazivaju ga i “anti Borgesom” jer Borges nikad nije dopuštao utjecaj dnevne politike u svojim djelima. Sreli su se nekoliko puta i njihovi razgovori su objavljeni u knjizi.

Sabato je bio predsjednik Nacionalnog odbora za nestale osobe koji je tragao za nestalim osobama tijekom vladavine vojne hunte u Argentini.

 

 

————

Preveo, uredio i nadopisao: Nenad Grbac
————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.