Na koji način vam knjige mogu promijeniti život?

Što bi bio film ili takozvana sedma umjetnost bez knjiga? Mnogi filmovi nastali su na upravo na osnovi knjiga ili kao adaptacije književnih djela, a brojni su i filmovi posvećena tajnama skrivenim u knjigama.

Upravo iz tog razloga odlučili smo vam predstaviti i 15-minutni animirani film “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”‘, koji je nagrađen i Oscarom, u kategoriji kratkih animiranih filmova. Naravno ne smijemo zaboraviti spomenuti ni to da je film osvojio i trinaest nagrada na različitim svjetskim filmskim festivalima.

Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea priča je o ljudima koji svoj život posvećuju knjigama i duhovita alegorija o ljekovitim moćima knjige. Autori filma navode da su inspiraciju za svoju priču pronašli u kombiniranju različitih elemenata – od uragana Katrina koji je poharao New Orleans, preko ‘Čarobnjaka iz Oza’, pa do komedija Bustera Keatona – i sve zajedno se spojili u lijepu priču o literarnom zanesenjaku Morrisu Lessmoreu, koji na kraju filma završi u čarobnom svijetu letećih knjiga.

Korištenjem različitih tehnika (minijatura, računalna animacija, 2D animacija), nagrađivani autor i ilustrator Williama Joyce i suvoditeljica Brandon Oldenburg predstavili su i novi hibridni stil animacije koji nas na neki način pomalo vrača i u vrijeme nijemih filmova. Upravo stoga za animirani film ‘The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’ se može reći da je istodobno i starinski i moderan.

Film je izradio Moonbot Studio iz Luisiane, kojem je to i produkcijski prvijenac. A više o Moonbot Studiju i ljudima koji tamo rade reći će vam i slijedeća rečenica.

“Moonbot Studio je osnovan kako bi vam ispričao sjajne priče”.

 

Napisao i obradio: Nenad Grbac

——————–

Prilog prvi: ‘The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’

Animirani film ‘The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore’ moći ćete besplatno i bez ikakve nadoknade pogledati ovdje:

——————–

Prilog drugi: Kako i na koji način je sniman film!

Kao što smo naveli film “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore” sniman je korištenjem različitih tehnika (minijatura, računalna animacija, 2D animacija). Naravno svjestan sam da vam ovom rečenicom zapravo i nisam puno rekao, pa ćemo vam u ovom prilogu i slikama pokušati bar djelomice dočarati i to kako i na koji način je sniman film “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”.

 

Napisao i obradio: Nenad Grbac

———————————-

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.