Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com – “Praksa Kabale – Put uma, srca i čina”, Miljenka Brkića

Digitalnu knjigu “Praksa Kabale – Put uma, srca i čina”, Miljenka Brkića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE – PRAKSA KABALE – PUT UMA, SRCA I ČINA

Kabala nije religija, njoj ne pripada vjerski pristup, nego istraživački: ne postoji jedno sakrosanktno učenje u vidu obvezujuće dogme, nego se učenje Kabale konstituira u slijedu stalno novih doprinosa smionih istraživača, ali u naslijeđenom (tradiranom) okviru Kabale.

Jedino mistika ostavlja bića (stvari, procese, događaje) u njihovoj zbiljnosti i ne pretvara ih u sustav pojmova – u filozofiji, niti u osobe – u mitologiji. Ona zahtjeva jedan drugačiji pristup: da se zbilji pristupi u njenoj neposrednoj danosti, takvoj kakva ona uistinu jest, te da čovjek/mistik ne stoji odijeljeno naspram nje, nego da se na neki način poistovjeti s njom – da postane jedno s njom u stanju unio mystica (mističko sjedinjenje). Kako to sprovesti u djelo, ozbiljiti?

Kada je riječ o tradiciji židovske duhovnosti – mističkog židovstva, tada tome služe postupci Kabala prakse koje ćemo izložiti u tekstu koji slijedi. Prije svega treba praviti razliku između izraza praksa Kabale i izraza primjena Kabale. Praksa Kabale sastavni je dio teorijske i kontemplativne kabale (Kabala ijunit), a primjena Kabale označuje se hebrejski kao kabala ma’asit što bi u prijevodu glasilo: činidbena Kabala, takva kojom se nešto čini u svijetu, izazivaju nekakvi vidljivi (poželjni) učinci.

Praksa Kabale (kabala ijunit) podrazumijeva to da se teorijsko učenje Kabale – teozofijska Kabala, interiorizira (pounutrašnji), i time zaživi u sljedbeniku Kabale, tada on više nije tek proučavatelj Kabale, nego je onaj koji slijedi Kabalu i živi po njoj. Praksa Kabale, svaki njen postupak je u funkciji razine svijeta (olamot) na kojoj se prakticira.

Miljenko Brkić 

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/brkic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/