Pisac kupio 400 primjeraka vlastite knjige ne bi li dospio na top listu najčitanijih knjiga

Pisac kriminalističkih romana poznat po seriji romana o detektivu Johnu Miltonu, Mark Dawson izbačen je s ljestvice Top 10 bestsellera britanskog Sunday Timesa nakon što je otkriveno da je kupio čak 400 primjeraka vlastite knjige “The Cleaner” ne bi li što prije dospio na tu prestižnu listu.

Prevaru su potvrdili iz agencije koja prati prodaju knjiga u izdavačkoj industriji, nakon što je sam Dawson na vlastitom podcastu otkrio da je kupio 400 primjeraka svoje knjige u vrijednosti 3,600 funti. Autor je kontaktirao svoje čitatelje u i upitao ih bi li kupili knjigu izravno od njega i ubrzo pokupovao 400 primjeraka da se sa 13. izdigne na 8. mjesto top liste. No, taj pokušaj prevare je ubrzo razotkriven te su i pisac i njegova knjiga izbačeni s top liste najčitanijih knjiga.

Drugi pisci su Dawsona odmah optužili zbog pokušaja prevare, no on tvrdi da mu to nije bila namjera. Da sam htio “prevariti sistem”, kupio bih 10 000 primjeraka i postao broj jedan. Ne bih o tome govorio na podcastu – napisao je Dawson na Twitteru.

Njegov izdavač, kuća Welbeck, ubrzo je pronašao i opravdanje za taj postupak, rekavši u priopćenju za javnost kako je Dawson knjige pokupovao kako bi ih mogao sam prodavati svojim obožavateljima u drugim dijelovima svijeta. Objasnili su i da kupljene primjerke knjige Dawson sam šalje čitateljima u SAD-u, Australiji i diljem Europe.

 


 

Tko je Mark Dawson?

Mark Dawson je engleski autor kriminalističkih romana čija djela uključuju seriju romana o detektivu Johnu Miltonu. Jedan je od najpoznatih pisaca koji su pojavom internta počeli sami objavljivati svoje knjige.

Dawson je rođen i odrastao u Lowestoftu u Suffolku, a studirao je pravo na sveučilištu u Manchesteru . Prije nego što je postao pisac, bio je odvjetnik. Živi u području Salisbury , Wiltshire.

No, ipak Dawson je najpoznatiji po aferi, koju je uzrokovao tako što je kupio 400 primjeraka vlastitih knjiga, kako bi svojoj knjizi osigurao plasman na top listu bestselera Sunday Timesa. To mjesto kasnije mu je oduzeto.

A, prije samo nekoliko godina Dawson se reklamirao tako što je putem medija tvrdio da mu Amazon za objavu njegovih knjiga plaća 450 000 dolara godišnje. No, odmah nakon te njegove izjave javio se i ranije spomenuti Amazon izjavivši da je ta svota ipak “malo” preuveličana.

 

 

Napisao, obradio i uredio : Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.