Carlos Ruiz Zafón: Sjena vjetra

Svaka knjiga, svaki brošura koji vidiš, ima dušu. Dušu onoga tko ju je napisao i dušu onih koji su je pročitali i živjeli s njom. Svaki put kada neka knjiga promijeni vlasnika, svaki put kada nečiji pogled zastane na njenim stranicama, njen duh raste i jača.

Jednom sam prilikom u knjižari moga oca čuo stalnu mušteriju kako kaže da malo stvari tako obilježe čitatelja kao prva knjiga, koja pronađe put do njegovog srca. One prve slike odjek riječi za koje vjerujemo da smo ih ostavili za sobom, prate nas cijelog života i grade vizije u našem pamćenju kojoj ćemo se prije ili kasnije – nije važno koliko knjiga pročitamo, koliko svjetova otkrijemo, koliko naučimo ili zaboravimo – jednom vratiti.

Dok sam prelazio kroz tunele i tunele knjiga u pomračini, nisam mogao da ne osjećam tugu i klonulosti. Nisam mogao da ne mislim da će, ako sam ja iz puke slučajnosti otkrio jedan svijet u samo jednoj nepoznatoj knjizi sred beskraja tog nekropolisa, deseci tisuća drugih ostati neistraženi, zaboravljeni zauvijek. Osjetih se okružen milionima napuštenih stranica, skrivenih svjetova i tisućama duša bez gospodara, koje su se utapale u moru mraka dok je svijet, koji je treperio izvan ovih zidova gubio pamćenje, ne primjećujući nizanje dana, osjećajući se sve mudrijim što je više zaboravljao.

Carlos Ruiz Zafón, iz knjige Sjena vjetra

 


 

Tko je Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón španjolski je književnik rođen 25. rujna 1964. u Barceloni. Njegov prvi roman Ruiz Zafón, El Príncipe de la Niebla 1993 ( The Prince of Mist , objavljen na engleskom jeziku 2010.), nagrađen je književnom nagradu Edebé za književnost za djecu. Nakon toga objavio je i tri romana, El palacio de la medianoche (1994), Las luces de septiembre (1995) i Marina (1999).

2001. godine objavio je svoj prvi roman iz serijala Groblje zaboravljenih knjiga (La sombra del viento)  Sjena vjetra, gotičku misteriju koja čitatelja uvodi u potragu za čovjekom odgovornim za uništavanje svake knjige koju je napisao autor Julian Carax. Taj roman je postigao veliki uspjeh i prodan je u milijunima primjeraka širom svijeta. Sjena vjetra oduševila je i kritiku i čitatelje širom svijeta i osvojila brojne međunarodne nagrade.

Nakon toga uslijedila su objave knjige, Igra anđela. (El juego del ángel) i Nebeski zatvorenik, (El prisionero del cielo). Labirint duhova (izvorni naslov: El laberinto de los espíritus ), četvrta je i posljednja knjiga iz serijala Groblje zaboravljenih knjiga.

Carlos Ruiz Zafón preminuo je 19. lipnja 2020. u 56. godini nakon što mu je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva.

 

 

Preveo, nadopisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.