“Purpurna ruža”, (Dvojezično izdanje: Hrvatska i Albanija), Biserke pl. Vuković

Zbirku poezije “Purpurna ruža”, (Dvojezično izdanje: Hrvatska i Albanija), Biserke pl. Vuković, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

RECENZIJA

Govoriti o stihovima Biserke Vuković, zapravo je priča o autorici koja svojim osebujnim umjetničkim darom donosi stihove iz dubine duše i daruje emocijama kroz razne faze i iskušenja života.

Lirika ove zbirke u pravom je smislu te riječi, gdje osjećanja vladaju, obuzimaju i plijene takvom silinom, da se poistovjećujete na tren s opisom i slikama koje ponekad lebde ispred vas,a nekada se urezuju u vaše biće kao da sami doživljavate emocije stihovima iskazane.

Tanano tkanje stihova Biserke pl. Vuković, ni nakon čitanja, ne prestaje da vas miluje i pobuđuje misli o ljubavi, čežnji, životu, rađanju i odlasku, putovanjima, susretima, putenim dodirima, vječnosti emocija i smislu života, o elegičnim sjećanjima na prošlost da se ne zaboravi.

Biserka piše s takvom lakoćom, da riječi, naprosto klize, teku poput rijeke i žubore u srcu čitatelja. Slobodan stih, koji prevladava u Biserkinoj poeziji govori o njenom slobodnom duhu i širini pogleda na svijet, bez usiljenosti i robovanja jezičnim klišeima i rimama koji najčešće ne daju uvjerljivost stvaralačkog djela. Upotrebom zamjenica u prvom i drugom licu, Biserka nam se približava i najčešće postaje sagovornik ili saučesnik u našim mislima, postižući uvjerljivost i bliskost s čitaocem.

Jednostavnost stila Biserkine poezije vidimo u svim pjesmama, a pjesma “Zagrljaj” završava stihom : Sve je jeftino, osim ljubavi.

U toj rečenici je sublimirana poruka Biserkine poezije, jer se provlači kao nit života kroz sve pjesme i onda kada se iskazuje čežnja i želja za nekim, kao i poslije nezaboravne noći s nekim iz snova.

O samoj autorici, Biserki pl. Vuković, najbolje govori stih koji nije potrebno objašnjavati, jer sve govori o njoj:

“Samo sam sada odraslo dijete u ženi,
Naizgled zrela žena s dušom umjetnice”.

S posebnim senzibilitetom i nježnošću, autorica priziva ljubav i nekoga koga želi, govoreći u jednoj pjesmi: “Biću tvoja purpurna ruža.” , jer želi za nekoga mirisati. U drugoj pjesmi kaže: ” Željela bih da te tražim svilenim krilima.”. Ali ,svjesna svoje snage strasti i želje za ljubavlju, u pjesmi “Zauvijek ,duboko” traži lijek za ozdravljenje.

Biserka piše kroz iskustva hrabre žene, nježne i plahovite, žene koja luta, koja traži, čeka,prepoznaje i zastajkuje u lelujavoj romantičnoj odjeći i sanja. U mnogim pjesmama se govori o ženi kraljici, jer se pjesnikinja,očito, tako i osjeća,dok susreće boema,dok igra partiju šaha, gdje tako vješto govori o kralju i kraljici kroz šahovske figure i njihove pokrete.

Stoga iskreno preporučujem ovu zbirku, za čitanje, za dušu i plemenitost kojom nas pjesnikinja obilato nadahnjuje.

Dika Bejdić, prof.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/vukovic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/