“Noć duše”, Jadranke Varge – Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Zbirku poezije “Noć duše”, Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE “4 MAŠTOVITE DUŠE”

Poezija u knjizi “Noć duše” hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga je kratka zbirka pjesama koje se odnose na neke jako važne momente autoričinog života. Utoliko je ovdje riječ o realističnom prikazivanju životne istine koja unekoliko sabire cjelokupnu umjetnost i filozofiju koje karakterizira jedna fundamentalna potraga za slobodom i nema nikakve sumnje kako je ovdje Istina dovedena u svezu sa Slobodom kao ishodištima cjelokupne filozofije i literature, jer Sloboda po svom bivstvu postoji i kao mogućnost, ali i kao nužnost po kojoj i Bog i Čovjek u svojoj slobodnoj Istini mogu biti, a to je, dakako, stvar cjelokupne filozofije. Sloboda je početak i kraj svake filozofije uopće i svake literature uopće, jer mi pjevamo ili pričamo o našim životnim istinama kako bismo došli do Slobode i kako bismo se slobodno osjećali u svijetu koji je na krivo nasađen i koji se često suprotstavlja našim intencijama.

Ukoliko bismo krenuli Kantovim putom, onda bismo mogli reći kako “Kritika čistoga uma” luči u svemu Slobodu kao ideju ili ideju Slobode, “Kritika praktičnog uma” slobodu kao samoodređenje, a “Kritika snage suda” slobodu kao samosvrhu. Ova tri uzroka ili principa koja nalazimo kod Kanta konstituiraju pojam slobode u njegovoj cjelovitosti.

“Pojam derivirane apsolutnosti ili božanskosti tako je malo proturječan, da je on naprotiv središnji pojam cijele filozofije. Takva božanskost pripada prirodi. Tako si malo proturječe imanencija u Bogu i Sloboda, da upravo samo ono što je slobodno i ukoliko je slobodno, je u Bogu, ono neslobodno i ukoliko je neslobodno, nužno je izvan Boga.” (Schelling, “Filozofska istraživanja”, str. 24)

Literatura je jedno, tako bismo mogli reći, inteligibilno bivstvo koje djeluje slobodno i može otuda djelovati primjereno svojoj vlastitoj unutrašnjoj prirodi, jer je upravo ono slobodno što djeluje samo primjereno zakonima svog vlastitog bivstva i nije određeno ničim drugim niti u njemu niti izvan njega. Ova unutrašnja nužnost je sama Sloboda, bivstvo čovjeka je bivstveno negov vlastiti čin, nužnost i Sloboda stoje jedna u drugoj kao jedno bivstvo što se samo promatrano s raznih strana pokazuje kao jedno ili kao drugo, ali je po sebi Sloboda.

Literatura je prije svega takav čovjekov vlastiti čin, to je upravo samopostavljanje literarne svijesti koja nije puko spoznavanje kao što je to kod Lukacsa, već pretpostavlja pravi bitak, a ovaj prije spoznavanja slučeni bitak nije, dakle, nikakvo spoznavanje ili nije samo spoznavanje, nego je realno samopostavljanje literature, on je jedno pra i temeljno htijenje koje sebe sama čini nečim i temelj je i baza sve bivstvenosti. Zato možemo kao i Schelling reći:

“Samo čovjek jest u Bogu i baš kroz ovaj bitak u Bogu sposoban za slobodu.” (ibid 63)

Tako je i literatura u Čovjeku i baš kroz ovaj bitak u Čovjeku, Čovjek i Literatura sposobni su za slobodu.

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 07.02.2020.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga16.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/