Nacizam nije mrtav: Uništeno 256 knjiga o Ani Frank

Stotinu primjeraka “Dnevnika Ane Frank” i 156 knjiga povezanih s temom Holokausta i progona Židova tijekom Drugog svjetskog rata uništeno je u javnim knjižnicama Tokija.

Zasad nije poznato tko stoji iza tog vandalizama.

Iako su Njemačka i Japan bili saveznici tijekom Drugog svjetskog rata, u Japanu dosad nije zabilježena pojava mržnje prema Židovima, te je zasad nepoznato što je motiviralo zločine.

“Svaka knjiga povezana s Ane Frank uništena je u našoj knjižnici”, kazao jeToshihiro Obayashi iz knjižnice Suginami u zapadnom Tokiju.

Slične događaje potvrđuju i iz ostalih japanskih knjižnica gdje su razderane stranice svih djela u kojima se  spominje ime “Anne Frank”.

Sudeći po broju uništenih knjiga, radi se o smišljenom i organiziranom zločinu.

Iz Centra Simon Wiesenthal, židovske udruga za ljudska prava, osudili su vandalizam i japansku vladu pozvali na djelovanje i pronalazak odgovornih.

“Dnevnik Ane Frank”, na japanski je preveden u prosincu 1952., a godinu nakon toga osvanuo je na listi najčitanijih knjiga.

 

 

Preveo, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.