Nacizam nije mrtav: Uništeno je 256 knjiga o Anni Frank

Stotinu primjeraka “Dnevnika Anne Frank” i 156 knjiga povezanih s temom Holokausta i progona Židova tijekom Drugog svjetskog rata uništeno je u javnim knjižnicama Tokija.

Zasad nije poznato tko stoji iza tog vandalizama.

Iako su Njemačka i Japan bili saveznici tijekom Drugog svjetskog rata, u Japanu dosad nije zabilježena pojava mržnje prema Židovima, te je zasad nepoznato što je motiviralo zločine.

“Svaka knjiga povezana s Anne Frank uništena je u našoj knjižnici”, kazao jeToshihiro Obayashi iz knjižnice Suginami u zapadnom Tokiju.

Slične događaje potvrđuju i iz ostalih japanskih knjižnica gdje su istrgnute stranice svih djela u kojima se  spominje ime “Anne Frank”.

Sudeći po broju uništenih knjiga, radi se o smišljenom i organiziranom zločinu.

Iz Centra Simon Wiesenthal, židovske udruga za ljudska prava, osudili su vandalizam i japansku vladu pozvali na djelovanje i pronalazak odgovornih.

“Dnevnik Anne Frank”, na japanski je preveden u prosincu 1952., a godinu nakon toga osvanuo je na listi najčitanijih knjiga.

 


 

Video prilog – Anne Frank video diary, Trailer

Kod fašista bili oni njemački, japanski ili hrvatski je zanimljivo to da svoje napade gotovo uvijek usmjeravaju na one najslabije, najnevinije, najbespomoćnije. One koji se ne mogu braniti. No, naravno da postoje i drugačiji primjeri u kojim se običnim ljudima objašnjava način na koji se živjelo u ta teška vremena poput serije “Video dnevnik Anne Frank”, koju možete pogledati na YouTubeu u petnaest epizoda. Luna Cruz Perez glumi Anne Frank, koja s kamerom dijeli svoj život, svoje misli i osjećaje. Svi likovi, mjesta i događaji u seriji temeljeni su na pismima iz dnevnika Anne Frank.

 

 

 

 

Preveo, nadopisao, uredio i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.