Izdavačka industrija je korumpirana, nesposobna i nepotistička!

Književna nobelovka iz Austrije Elfriede Jelinek u novom intervjuu izjavila je da izdavačku industriju smatra korumpiranom, nesposobnom i nepotističkom, te zato sve svoje tekstove u posljednje vrijeme objavljuje isključivo u digitalnom obliku na internetu.

Autorica kontroverznih romana “Pijanistica” i “Naslada”, te niza zapaženih dramskih tekstova, austrijska književnica Elfriede Jelinek, oduvijek je bila poznata kao osoba, koja bez obzira na posljedice uvijek kaže ono što misli.

Zbog svoje oštre kritike patrijarhalnih odnosa i austrijske nacističke prošlosti, Jelinek nije baš omiljena među desničarima u svojoj domovine, pa su je svojedobno javno prozivali i ekstremistički političari poput Joerga Haidera (populista, neonacist, politički kamelon, desni radikal za kojeg se nakon smrti otkrilo da je uz sve to još i homoseksualac).

No, Jelinek nema dlake na jeziku i zna uzvratiti, a sada se na meti njezine kritike našla izdavačka industrija, s kojom književna nobelovka jednostavno više ne želi imati nikakve veze. Jelinek je u opsežnom intervjuu na portalu Fiktion.cc izjavila da su nakladnici “korumpirani, nesposobni i nepotistički nastrojeni” te da raznim smislicama i ugovorima otimaju piscima i mogućnost zarade i kontrolu nad vlastitim tekstom.

Zbog toga 67-godišnja Jelinek već godinama nove tekstove objavljuje na internetu, a za nakladnike kaže da “zna biti zabavno gledati tko je kome prijatelj i tko kome duguje uslugu”, pa se na taj način biraju knjige za objavu.

“Ne želim s time više ništa imati”, izjavila je nobelovka.

Kada je riječ o objavljivanju tekstova na internetu, Jelinek je naglasila da tako “tekst ostaje moj i pripada meni”, ali je i “svakome besplatno dostupan”.

Oduševljava je, rekla je nobelovka, “ta kombinacija između privatnog i javnog”.

 


 

Napomena autora:

Nepotizam (iz latinskog. nom. nepos, gen. nepotis unučad, potomak, nećak) je termin kojim se označava zapošljavanje članova vlastite obitelji ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili osobne sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu.

Može biti i izmišljena pozicija ili radno mjesto za osobu, koja često nema, ni stručne, ni profesionalne kvalifikacije. Kriterij zapošljavanja na takvo se mjesto mogu biti primjerice rodbinske, zavičajne veze, te prijateljska ili stranačka pripadnosti.

Hrvatski prijevod te riječi bio bi uhljebništvo, pri čemu se riječju “hljeb”, umjesto hrvatske riječi “kruh”, jasno označava odakle, iz koje države i kojih krajeva dolaze osobe sklone nepotizmu.

 

 

Napisao i obradio: Nenad Grbac

————————

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja autora knjige i autora stranice.