“Putositnice za dušu”, Tatjane Jedriško Pančelat – Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Putositnice za dušu”, Tatjane Jedriško Pančelat, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

Putovanje s onu stranu duše

Tatjana Jedriško Pančelat nije nepoznata autorica. Iza nje je već nekoliko vrijednih knjiga, a svojim novim romanom “Putositnice za dušu” ova autorica otvara jedan novi svijet, svijet romaneskne fikcije koji je svojom metaforikom, stilom i sadržajem definitvno potvrdio literarne aspiracije ove književnice. O čemu se, naime, radi? Smještena u prepoznatljivom okruženju autorica započinje radnju s jednom grupom zajedničke psihoterapije ljudi koji su na ovaj ili onaj način pogođeni traumama, što zadobivenih u djetinjstvu, što kao posljedice rata na ovim prostorima, a sama je terapijska zajednica usmjerena i na voditeljicu koja također nosi “svoj križ”, sudbinu prognanice i ratne žrtve.

Tatjana Jedriško Pančelat tu se vješto igra perspektivama, odnosno, projekcijama “razlomljenog zrcala”: svaki pripovjedač ima svoju priču, a sve njih objedinjuje upravo ta zajednička terapija, pa tako stvara svojevrsni rašomon slika i događaja koji se razlikuju, ali i međusobno višestruko isprepliću. Osim toga, autorica ima širok spektar metatekstualnih elemenata, cijeli niz referenci na objektivnu i prepoznatljivu stvarnost i događaje kao i niz autoreferentnih točaka koje čine jedan vrlo lijepo integrirani sklop romaneskne strukture koja počiva na krimi radnji (ubojstvo i potraga za počiniteljem).

Pa ipak, iako upravo ovaj moment vabi čitatelja na daljnje čitanje, roman dobiva na vrijednosti upravo u brojnim autoričinim intervencijama u misaonost samih likova, odnosno njihovo psihološko profiliranje: nadaje se jedna moderna, upravo tako, suvremena kontekstualizacija samih likova i prostora, kao i radnje pa tako povremeno stječemo dojam kao da je riječ o jednoj stvarno mogućoj, ili čak stvarnoj radnji a ne fikciji. A tu se otvaraju sva ona bezbrojna pitanja: vjera u Boga, odanost zajednici (bilo kojoj, a ne samo vjerskoj ili obiteljskoj), pitanje života i smrti i potraga za, konačno, nekim višim smislom patnje koju mala grupa što zajednički što svatko ponaosob proživljava, ne bi li isto tako, došli do nekog smislenijeg odgovora na svoje živote.

U ovom se romanu stoga potraga za ubojicom pretvara u potragu za samim sobom, za istraživanjem vlastite nutrine, onog dubokog, što se povremeno referira kao lirsko, a povremeno kao duboka ekstaza vjere i straha od irealnog. Tatjana Jedriško Pančelat izvrsno rukuje sa svime time, osim toga dajući i jednu razglednicu, kartolinu s Kvarnera, koja tek naizgled čini slikovnu, odnosno prostornu kulisu, e da bi stvorila roman po mjeri čitatelja, suvremen, bogat sadržajem, ali bogat i cijelim nizom kao usput nanizanih referenci na duhovnost ovog vremena kojemu i sami svjedočimo.

U ovoj recenziji ne želim ni sugerirati, niti poticati traženje eventualnih nedostataka, kojih dakako ima što se može reći za gotovo sve ovako kompleksne tvorevine, no to bi se činilo poput traženja dlake u jajetu, ili pak, što je daleko gore po samog recenzenta, neprepoznavanje autorskog potpisa ove spisateljice koja je krimi žanru, ali i žanru romana, napose ženskog romana nanijela nešto novo, odnosno, svoj osobni sloj. U suvremenom romanu žena autorica upravo postaje “gazdarica” u svojoj kući, ona tu preuzima potpunu dominaciju igrajući se, bez rezerve, vješto i mudro, radnjom i likovima koji su plastični i lako dokučivi, gotovo kao preuzeti iz stvarnog svijeta. Oni, kao što sam već rekao, govore o stvarima koje su nam bliske, koje osjećamo u svakodnevnom životu i bez sumnje, mislimo o njima. A Tatjana Jedriško Pančelat nadaje ih vještinom koja je stavlja u red onih autorica koje “znaju što rade”, spajajući samo njima svojstvenu intuiciju i moć pisanja o takvim, pomalo “onostranim” spoznajama, što je, nadam se, i dodatni argument za čitanje ovoga romana.

Milan Zagorac

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pancelat2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/