Krugovi na površini”, Milana Rupčića – Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Zbirku poezije “Krugovi na površini”, Milana Rupčića predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

MUDROST UTKANA U STIH

Stihovi Milana Rupčića stvaraju galeriju umjetničkih slika koje otvaraju dušu čitatelja i bude emocije.

Veličanstvena priroda Rastoke, u kojoj je odrastao, oblikovala ga je, prvenstveno kao čovjeka, a onda i kao vrsnog umjetnika: …Utkala si ljubav prema prirodi / smisao za lijepo i skladno / i brižnost o drugima i slabima…

U prvom dijelu zbirke – Mjesec nad Otešicom, nostalgična se prisjećanja na boje, mirise i zvukove zavičaja isprepliću s bolnim slikama praznog doma, kao zahrđalog spomena neostvarenim obećanjima o povratku. Čežnju potaknutu sjećanjima produbljuje svijest o sadašnjem vremenu koje je obilježeno površnim znanjima, lošim kopijama i povijesnim reprizama: “Novi” umjetnici i umjetnine / trebaju i novu publiku/ za neke stare slike i predstave.

Istina o pravoj svrsi čovjekova postojanja gubi se u vrtlogu besmislenih sukoba uzrokovanih željom za posjedovanjem. Ispod prašine vremena nestala su i vrijedna znanja starih, vrsnih majstora: Znanja duboko zakopana / pod naslagama vremena,/ zahrđao lanac tradicija,/ jede ga vlaga zaborava.

Rupčićeve Limerick pjesme, oblikovane od pet vješto nanizanih akcenatskih stihova stroge forme, inspirirane su crticama iz života pa su tematski vrlo različite. Ljudske sudbine, karakterne osobine, te uvriježene navike nepresušan su izvor kreativne pjesničke imaginacije. Humor prožima odabir bliskih i prepoznatljivih motiva (zagrebački purger, sloboštinski penzić, zagrebački gospon, šibenska braća, splitski… ), a dodatno je naglašen dijalektalnim izražavanjem te umjerenom ironijom i satirom. Takvi smo kakvim nas i drugi vide.

Društveno-kritičko promišljanje snažna je odrednica Rupčićeve osobnosti, što je i ovdje prisutno.

Haiku pjesme prenose jasnu pjesničku sliku, vrlo često popraćenu dojmom, odnosno čovjekovim unutrašnjim doživljajem: U stogu sijena/ miš dočekuje zimu/ s obitelji. Te su pjesme jednostavne i rasterećene patetike, a slika koja se njima oblikuje je poput skice koju nadopunjuje čitateljeva mašta. One potiču na razmišljanje o neodvojivosti čovjeka od prirode te raspršuju iluziju o čovjekovoj nadmoćnosti.

Haiku poezija nas oplemenjuje – uči nas pridati pažnju nečemu, naizgled običnome i u tome prepoznati ljepotu.

Prije Aforizama, kojima Rupčić završava ovu zbirku, priložena je “uputa” o čitanju, jer osvještavanje istine može imati trajne posljedice.

Tvrdnje su izrečene na duhovit način, pa kada se smijete slikama, koje nam je Milan oslikao riječima, znajte da se, zajedno s Milanom, smijete – istini.

U ponekim aforizmima glupost je personificirana (Glupost sa zastupničkim imunitetom; Gluposti ne treba motoristička kaciga; Gluposti imaju svoju republiku, kraljevstvo ili carstvo), što jasno pokazuje da glupost u velikoj mjeri upravlja društvenim procesima. Ona je eskalirala s tehnološkim napretkom i modernizacijom društva, u smislu komunikacije i informatizacije (Po mailu se dan poznaje; S mobitelom nikad nisi sam…). Nestajanje direktne komunikacije rezultiralo je bujanjem površnosti i nesigurnosti te nepostojanjem stvarnog znanja i nepoznavanjem prirodnih zakona. Ljubav se više ne iskazuje dodirom ili pogledom kao ogledalom duše, već sms-om i prikladnim gif-om. I eto plodnog tla za rast i razvoj gluposti!

Nije lako osjetiti posljedice gluposti na vlastitoj koži, ali u gomili gluposti i naša vlastita (a, ne možemo je poreći) više nema toliku snagu.

Glupost je čovječji proizvod, koji se i dalje uporno uzgaja. Prestat će onoga trenutka kada uspijemo racionalno sagledati posljedice svoga djelovanja i kada je zamijeni – mudrost.

U moru beskrajnih propagandnih trikova, kvaziintelektualnih frazeologija, mondenih apstraktnih prenemaganja, prava je rijetkost susresti stvarnog, iskrenog, prirodnog i razumljivog umjetnika riječi – kakav je Milan Rupčić.

Ovu knjigu smatram istinskim poklonom duši, pravim poetskim biserom.

Neka se pjesnikovi krugovi, kao na vodi, dalje nesputano šire, do čitatelja, koji će u čitanju doživjeti sav smisao nalaženja na zajedničkoj doživljajnoj obali.

Maja Grubišić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/rupcic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/