“Legenda s Kvarnera”, Tatjane Jedriško Pančelat – Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu slikovnicu “Legenda s Kvarnera”, Tatjane Jedriško Pančelat, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:

Recenzija knjige “Legenda s Kvarnera”, Tatjana Jedriško Pančelat

Umjetnica i spisateljica, rođena 13. siječnja 1961. godine u Rijeci. Od rođenja živi u Medveji i to mjesto je njezina inspiracija.

Objavila je devet knjiga. Slijedom su to; povijesni roman “Večernja blažena zvijezda”, dvije zbirke Čakavskih priča, “Mavrica od jubavi” i “Blagoslovjene zlatne ruki”, te kriminalistički roman “Putositnice za dušu”.

Nakon dva romana na standardnom hrvatskom jeziku objavljena je peta knjiga – kriminalistički roman s fantastično-znanstvenim elementima pod naslovom “Zrcaljenje sunčanih zraka”. Nakon toga slijedi šesta knjiga, zbirka pjesama “Buket ljubavi” koja je tematikom vezana uz Tatjanin likovni umjetnički rad. Sedma knjiga “Legenda s Kvarnera” je legenda s elementima bajkovitosti i uobličena okvirom njenog zavičaja. Namijenjena je djeci kao zabavno štivo, ali i edukativnom namjerom.

Originalni stil i neobične ilustracije autorice Tatjane Jedriško Pančelat privući će i zainteresirati i odrasle čitatelje.

Kraljica mora

Živjeti u Medveji je privilegija. Rekli bi ljudi iz grada da je to „bogu iza nogu”. No upravo se tamo rađaju velike stvari, maštom začinjene, morem na žal izbačene. Uglavnom su umjetnici periferije i prigrada oni koji određuju umjetničko kretanje jednog naroda. Na Kvarneru ima mnogo onih koji stvaraju, najčešće za sebe, no stvaraju dobra i nezaboravljena djela. Ponekad ih uspijemo vidjeti na izložbi, ćuti na koncertu, pročitati na stranicama knjige.

Sjećam se diskusije s Nedjeljkom Fabriom koji je izjavio da su najveći umjetnici u Hrvatskoj rođeni od Senja do Brseča. U tom trokutu kipi nevjerojatna energija kreativnosti, uzrokovana morem i planinama, nama bliže Učkom pod kojom se, od Peruna do Velesa, Jarila do Mare, svjetla do tame, u grotlima kanjona, na pučini mora, od Vojaka do Sisola, od Sipara do medvejanskog žala, pišu i slikaju bajkovite priče nanesene pjenom vala, dahom hladne bure ili toplim refulom dosadnog juga koje smiruje psihu i primiče ruku kistu il’ stihu.

Umjetnica iz Medveje, možda jedina medvejanska kreatorica ljepote je Tatjana Jedriško Pančelat. Sjedi, u pauzi zimskih mjeseci kada horde turista napuste svoja sunčališta, tamo negdje blizu plaže i tik do mora čuje taj grohot nervozne bure i beščujni val depresivnog juga koje joj pruža mogućnost jesenjeg razmišljanja. U novoj knjizi namijenjenoj djeci koliko i nama, osjećamo tu prirodu oko nas, tu smjenu godišnjih doba koja se nadopunjuju, koja komuniciraju, koja se izmjenjuju kako bi životni tijek imao smisla. Sve ono što vidi s prozora pišući ovu knjigu je more, na horizontu Cres, a iza sebe dominantnu Učku koja je privlači bajkovitošću, mistikom i drevnim vremenima; sve ono što čuje nemilosrdna je bura i ciklona juga, krik galeba i motor ribarskog broda u noćima ulova.

Tatjana vidi i osjeća prirodu kako polako odmiče u prolaznost, za razliku od nas koji je ne primjećujemo u suludoj vožnji svakodnevicom. Ona voli i oslikava Medveju, svjetlucavu površinu mora, morsko dno čudnovatih metafizičkih formi, sneno nebo fantastičnih likova koji jašu oblake. Ona nije vična samo peru, već i glini, drvorezu, platna i posebice svili gdje se otkriva njena točnost, predantnost i senzibilnost.

Tatjana je umjetnica zavičaja kojega vidi i doživljava na jedan posve drugačiji način, kroz koprenu snova gdje čuva sve te tajne koje iz godine u godinu postavlja pred naša čula kako bi njenim djelima nadražili našu znatiželju, ljubav za čitanjem i otkrivanjem prastarih, stvarnih i nestvarnih, istinitih i poluizmišljenih primorskih priča. Pročitat ćete njenu novu knjigu, ove Legende oživljene tek nekoliko kilometara od Lovrana, doživjeti likovna djela koja se tematski, podnebljem i senzibilnošću vežu na sadržaj knjige, prolaziti ovih dana kroz Medveju koja više nikada neće biti obično pitoreskno primorsko mjesto, već uvala obavijena tajnom i legendama koje niču u mašti Kraljice mora nastanjene u pjeni medvejanskog vala.

Riccardo Staraj, književnik

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pancelat.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/