“Made in China”, Borisa Golića – Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

Digitalnu knjigu “Made in China”, Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:

PREDGOVOR KNJIGE “MADE IN CHINA”

Nisu loša vremena, nego ljudi.
Kineska mudrost.

Kažu da čovjek prije smrti mora napisati ono što ga je smetalo u životu. A mene su smetali proizvodi: “Made in China”. Jer s njima nisam imao sreće, jer kad sam kupio nešto kinesko, to bi se odmah pokvarilo. Jer to je kao da poštom kupuješ kineski lažni djevičnjak. Možda djevojka može reći:

“Na plahti dvije, tri kapi krvi, to je dragi znak da si bio prvi,” ali to je sve namješteno i lažno. A kod mene se radilo o kineskom laptopu, kineskom televizoru, kineskom mobitelu, kineskoj kosilici i sada na kraju o masažeru za noge. Jer zvao sam mog prijatelja Peru, da kada uključim navigacijske tastere, da on sve drži pod kontrolom. Da se nešto u tom masažeru ne zapali, da on ne počne puštati ugljični monoksid ili ugljični dioksid i da nas on ne otruje. Ili da se ja ne zapalim, da mi se ne zapali kuća, ili ne umrem od plinskih isparenja. Ali nije se ništa dogodilo, taj aparat se jednostavno nije upalio.

Netko je u Kini zeznuo stvar i nešto nije spojio kako treba. Ili izgleda da taj masažer za noge ima ugrađeno programirano kvarenje prije ili nakon garantnog roka. A ja ni ne znam zašto su to Kinezi ugradili ili nisu? Zašto su si oduzimali slobodno vrijeme? Mogli su ga korisnije upotrijebiti. I zašto su to nama činili i učinili? Bolje da su se bavili suvremenom medicinom i otkrili lijek ili cjepivo za koronavirus. A ja se i dalje bavim izjavama naših predsjednika i premijera. Pa nam tako jedan govori da ćemo biti i postati mala Švicarska, a drugi Burkina Faso ili Afrika. Uz sve to ja se bavim Moravijinim sindromom. Naime, jednom mom prijatelju sam dao zavjet da ću napisati 30 knjiga, koliko ih je napisao u to vrijeme Alberto Moravia. Onda sam doznao da je on napisao 42 knjiga, pa sam to i ja napisao. Sada sam doznao da je Alberto Moravia napisao 46 knjiga, pa ne znam što ću? Morat ću to i ja napisati.

Citat o kineskim proizvodima:

I zašto vam ja to govorim? Govorim vam to jer mi je moj kum donio na poklon nekakvu kinesku grijalicu za noge ili nekakav kineski masažer za noge. Inače, nemam ja ništa protiv Kine, ni njenih državljana, ni njihove radne etike, ni njihove ideologije, ni protiv budizma, ni protiv njihovog komunizma, ali imam štošta protiv njihovih proizvoda. Jer što god kupim ili mi netko pokloni, a to nosi naziv “Made in China”, ja se odmah nakostriješim, postanem opak i mrzovoljan. Jer štogod sam kupio iz Kine, to je trajalo dan, dva, tri ili najviše sedam dana. Pa su za mene Kinezi najveći fuš majstori i drže se parole:

“Drž’ vodu, dok majstori odu ili ne odu.”

Jer drugi dan nakon što kupiš njihov proizvod moraš ići na servis, a naši servisi traju i po šest mjeseci. Pa tako je obilazim našu trgovinu “Pevec”, pokazujem im da sam kod njih predao na servis ili popravak: laptop, mobitel, televizor, grijalicu i tko zna što još ne, a sve to je kineska proizvodnja ili jeftina i sumnjiva proizvodnja. A oni jadni ni ne znaju kada će to tko popraviti. Nekome su dali to na popravak, a taj to nikako da popravi. Pa ih pitam:

“Kada će se to popraviti?”

“Ne zna se. Javit ćemo vam.”

A ja se pitam zašto nisam otišao u “Centar tehnike”, platio nešto 100 kuna više i kupio nešto provjerene ili neprovjerene Njemačke kvalitete. I tko mi je za to kriv, sam sam si kriv. Dobro da nisam kupio kineski auto, moj ga je prijatelj kupio i sada kad ide blizu Ernestinova, a tamo je neka velika trafostanica, otkaže mu elektronika.

Boris Golić

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic42.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/