“Purpurna ruža”, Biserke pl. Vuković, (Dvojezično izdanje: Bosna i Hecegovina – Srbija)

Zbirku poezije “Purpurna ruža”, Biserke pl. Vuković, (Dvojezično izdanje: Bosna i Hecegovina – Srbija), predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:

RECENZIJA

Govoriti o stihovima Biserke Vuković, zapravo je priča o autorici koja svojim osebujnim umjetničkim darom donosi stihove iz dubine duše i daruje emocijama kroz razne faze i iskušenja života.

Lirika ove zbirke u pravom je smislu te riječi, gdje osjećanja vladaju, obuzimaju i plijene takvom silinom, da se poistovjećujete na tren s opisom i slikama koje ponekad lebde ispred vas, a nekada se urezuju u vaše biće kao da sami doživljavate emocije stihovima iskazane.

Tanano tkanje stihova Biserke pl. Vuković, ni nakon čitanja, ne prestaje da vas miluje i pobuđuje misli o ljubavi, čežnji, životu, rađanju i odlasku, putovanjima, susretima, putenim dodirima, vječnosti emocija i smislu života, o elegičnim sjećanjima na prošlost i nezaborav.

Biserka piše s takvom lakoćom, da riječi, naprosto klize, teku poput rijeke i žubore u srcu čitatelja. Slobodan stih, koji prevladava u Biserkinoj poeziji govori o njenom slobodnom duhu i širini pogleda na svijet, bez usiljenosti i robovanja jezičnim klišejima i rimama koji najčešće ne daju uvjerljivost stvaralačkog djela. Upotrebom zamjenica u prvom i drugom licu, Biserka nam se približava i najčešće postaje sagovornik ili saučesnik u našim mislima, postižući uvjerljivost i bliskost s čitaocem.

Jednostavnost stila Biserkine poezije vidimo u svim pjesmama, a pjesma “Zagrljaj” završava stihom:

Sve je jeftino, osim ljubavi.

U toj rečenici je sublimirana poruka Biserkine poezije, jer se provlači kao nit života kroz sve pjesme i onda kada se iskazuje čežnja i želja za nekim, kao i poslije nezaboravne noći s nekim iz snova.

O samoj autorici, Biserki pl. Vuković, najbolje govori stih koji nije potrebno objašnjavati jer sve govori o njoj :

“Samo sam sada odraslo dijete u ženi,
Naizgled zrela žena s dušom umjetnice.

S posebnim senzibilitetom i nježnošću, autorica priziva ljubav i nekoga koga želi, govoreći u jednoj pjesmi: “Biću tvoja purpurna ruža”, jer želi za nekoga mirisati. U drugoj pjesmi kaže: ” Željela bih da te tražim svilenim krilima.”. Ali ,svjesna svoje snage strasti i želje za ljubavlju, u pjesmi “Zauvijek duboko” traži lijek za ozdravljenje:

Izliječi me, molim te,
od te lude bolesti,
bolesne ljubavi moje,
zauvijek, zauvijek .

Iako autorica često ponire u ljubavne snove na nekim grudima, čini se da je u pjesmi “Dokaz ljubavne slobode” odvojila san od jave i tako snažno opisala životnu priču rastanka, bez trunka patetike i emocija koje bi pozvale na žaljenje i tugu, što se najčešće događa u tim situacijama.

Ovi stihovi zapravo sve govore o pjesnikinji koja voli umjetnost, živi za život, a život joj čini ljubav, slikanje, pisanje i putovanja, pjesnikinji koja je sretna kada dijeli ljubav i kada usrećuje druge, bez nametanja, jer kaže “onome kome je potrebno, koji prihvaća moj dar”.

Iako je većina pjesama ljubavnih u svakoj od njih ima lirskih elemenata deskripcije ili metafora i poređenja, da bi se osnažile emocije i strast ljubavnih zagrljaja, želja, čežnje, sjećanja i drugih nezaboravnih trenutaka u modroj noći, plavetnilu neba, dubini mora, mirisu ruža, igri leptira i beskraju. U poeziji Biserke pl. Vuković nema patetike i snishodljivih laži.

To je poezija kao oda iskrenosti i životu, sa svim njegovim karakteristikama u svim bojama.

Biserka piše kroz iskustva žene, stamene, nježne i plahovite, žene koja luta, koja traži, čeka, prepoznaje i zastajkuje u lelujavoj romantičnoj odjeći i sanja. U mnogim pjesmama se govori o ženi kraljici, jer se pjesnikinja, očito, tako i osjeća, dok susreće boema,dok igra partiju šaha, gdje tako vješto govori o kralju i kraljici kroz šahovske figure i njihove pokrete.

Dika Bejdić, prof.

Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/vukovic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala http://www.digitalne-knjige.com/