Osvrt na knjigu - "Seksualni vodič za ruralne barabe", Borisa Golića----------------------------------------


SEKSUALNI VODIČ ZA RURALNE BARABE - PREDGOVOR 

Već ste čuli da imam prijatelja Peru i da s njim idem na kavu i pivo, a nekad sve to i betoniram s nečim oštrijim, zavisi kako smo raspoloženi. Nisam ni znao da je Pero svojevremeno napisao "Seksualni vodič za ruralne barabe", a kad sam to čuo i doznao, odmah sam od njega zahtijevao i tražio da mi to donese. Naime, htio sam to pročitati. 

Kad nisam imao prilike to pročitati u mladosti ili u pubertetskoj dobi, onda ga hoću sada pročitati. Pa mi je on to i donio. I u tom djelu nisam ništa našao sablasno, skaradno i nešto što treba zabranjivati. Ali sam iz njega doznao da je Pero išao k Majci Omladini, našoj ondašnjoj legendi kod koje se išlo na obuku iz spolne i seksualne ljubavi. Naravno, da ja, valjda sam tada bio trapav i neprilagođen, nisam kod nje išao. Navodno, mi nije odgovarala glazba koju je puštala, a radilo se o cajkama i turbo folku. Pa si to predbacujem u cijelom mom dosadašnjem životu. 

Nekako se osjećam nepotpun, nesposoban i nekako sam ostao nedorastao. Netko si predbacuje što nije uhljeb, guzonjin sin i politički krpelj, jer kod nas samo takvi uspijevaju, a ja si predbacujem to što nisam pravovremeno pročitao "Seksualni vodič za ruralne barabe" i što nisam išao na seksualnu obuku kod Majke Omladine. 

I to me prati cijeloga života. Pa sam krenuo to istraživati. I ako treba napisat ću knjigu o tome. Međutim, izgleda da me je u tome pretekao naš stranački glavonja. Naime, njemu se ta ideja uopće ne sviđa i kaže da će je opstruirati do granice njegove ili moje izdržljivosti. Borit će se sa mnom, niti da to napišem, a niti da to objavim. 

Malo sam se zbog toga uplašio, ne volim ni ja da mi netko prijeti, ali ništa za to. Pa sam tako Peri predložio da zajedno napišemo knjigu "Miloklizovi memoari", ali on se prisjetio svojih loših iskustava prilikom i nakon pisanja njegovog djela "Seksualni vodič za ruralne barabe". I nakon toga je on zapao u dublju, psihološku krizu i depresiju, pa ne želi išta imati s našim stranačkim glavonjom. Stoga je Pero od svega toga odustao i ostavio me na cjedilu. Naime, nisam imao dovoljno materijala i ideja, pa su "Miloklizovi memoari" kratki i nedovoljno zanimljivi. Barem meni, a ne znam kako je sa vama. Vama se to možda svidi. 

Citat kada Peru pitam za Majku Omladinu i "Seksualni vodič za ruralne barabe": 

"I uopće ne znam kako sam na tim susretima s Perom došao na priču o Majki Omladini i o "Seksualnom vodiču za ruralne barabe", ali sam jednom prilikom došao i do te teme. Pa tako pitam Peru je li se on sjeća Majka Omladine i znali li što o tom seksualnom vodiču, a on mi kaže: 

"Naravno da znam za Majku Omladinu. Ona je bila naš talent ili talentirana za jahanje sa našim omladincima. Najviše je voljela zajahati nekog našeg omladinca. I ja sam svojevremeno bio omladinac i išao sam kod nje. Išao i kod nje učio prve seksualne korake, a iz tog "Seksualnog vodiča za ruralne barabe" sam učio ono što nisam naučio kod Majke Omladine." 

"Majka Omladina mora da je ostarjela i umrla. Za nju se više ništa ne čuje, ali da možda nemaš kod sebe taj seksualni vodič?" 

"Ni ja za nju nisam dugo čuo. Ni ne znam je li živa ili nije." 

Citat kako nam netko brani da se raspitujemo za Majku Omladinu i za "Seksualni vodič za ruralne barabe": 

"Netko nam stalno nameće naš katolički osjećaj krivnje i pekatum za bilo što činili ili ne činili, ma što to bilo i ma što to značilo. Od naših žena i djevojaka traže da budu svete žene ili svetice. Da takvima ili ostanu ili postanu. Ali ili im je to uzaludno ili nije. Kako se uzme. Ipak se neke stvari ne mogu nekakvim dekretom kontrolirati. Naš narod se ili ponaša moralno ili se to ne ponaša. I što koga brige za ljubavni i spolni život našeg naroda? Zašto se prema tome netko odnosi dušobrižnički? Što koga briga za društveno - seksualno - kulturni život i razvitak nekog društva, gospodarska je kriza, pa se treba brinuti o tome. A ne treba nikoga pribijati na kotač s čavlima, kidati mu komade tijela, mučiti ga i utrljavati mu sol na otvorene rane. Treba poštivati ovu novonastalu državu, njene zakone i Domovinski rat i to je sve." 

Boris Golić ----------------------------------------

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/golic25.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Modri grad", Radovana Žilića

----------------------------------------


PREDGOVOR

Pjesnik generacije "između dva rata", Radovan Žilić javljao se nekad često i obilato po raznim revijama pretežno poezijom, koja je bila zanimljiva, zapažena i originalna.

Posebno je objavio zbirke pjesama "Kroz glavnu ulicu" (1933.), i "Grad na vjetru" (1935.), a sudjelovao je u zajedničkoj zbirci "Lirika četvorice", s I. Donćevićem, Ivom Kozarčaninom i Antom Nižetom.

Žilić naoko kao da se igra ili "lopta" riječima, njegov stil je titrav, kratak, lepršav, vedar (i onda kada opjevava tugaljive motive), ali to je površan dojam, jer je pjesnikova polaznica određena i primjetljiva pri svakom pažljivijem čitanju.

Radovan Žilić je svojevremene obećavao, ali do danas nije ispunio nade i očekivanja. Žilić je sjao, ali nije blistao. On je od onih što trče, ali ih ne vidimo na cilju. Njegov razvoj išao je putem uspona, ali on se nije uspeo na "modru goru".

Do sada. Za sada. Ne znamo što pjesnik krije, što taji, što sprema. Godine su prošle, a Žilićevo ime današnjim je naraštajima posve nepoznato. Pjesme koje ovom zgodom donosimo samo su mali podsjetnik. Stihovi, međutim, koje čitamo na razini su onih - nekadanjih.

A dalje? Očekivanje...

Ivo Balenović, 9 mjesec. 1969.


----------------------------------------

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/zilic.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Biseri duše", Anđe Jotanović

----------------------------------------


RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ "BISERI DUŠE" 

Hrvatska pjesnikinja Anđa Jotanović objavljuje svoju četvrtu zbirku poezije "Biseri duše", a to je ujedno i njena deveta knjiga koja se pojavljuje pred hrvatskim i bosanskim čitateljstvom. 

Sve su one dijelom, također nastajale, u okviru napora pjesnikinje na ezoteričkom portalu 
www.magicus.info kao i na portalu blog.hr. To je jedna kolekcija poezije u kojoj se izlažu najjednostavniji, a ujedno i najvažniji momenti našeg svakodnevnog života. 

Zato je ona "obična" za razliku od tobože velike herojske poezije koja je svojstvena našim najuticajnijim pjesnicima i baš zato što je tako "obična" i svakodnevna i zato što izlaže pjesnikinjin osobni doživljaj svijeta i društva, ona predstavlja novum u suvremenoj hrvatskoj poeziji opterećenoj tragizmom proteklog rata i konfliktima koji i danas traju, zato je kod pjesnikinje i izražena potreba, da se također piše i poezija koja se odnosi na naše aktualne političke i vojne prilike. 

Pri tome mi se, naravno, možemo složiti ili ne složiti s iznesenim uvidima, ali svakako ostaje činjenica, da je autorica na maestralan način iznijela na vidjelo taj biljeg naših svakodnevnih stradanja tako da se čini kako se u pogledu svakidašnjeg života tu malo toga može dodati ili oduzeti. 

U tom smislu čini se kao da je ovdje na djelu jedno stajalište koje je u povijesti filozofije poznato još od Eubulida iz Mileta kod kojeg je potekla tradicija jednostavnog kazivanja i običnog govora koji se nalazi s onu stranu znanstvenog predstavljanja, a koji je usmjeren na to da onome koji stoji na običnom govoru, da nas dakle uvažava, shvaća, da znamo što sugovornik misli i da isto tako znamo da nas razumije i da smo time jako zadovoljni i unijeti zabunu u ovaj običan govor, to izgleda kao igračka, kao šala, nešto djetinjasto, jer pjesnik jako dobro zna na što se u poeziji misli, on se drži tih riječi, a ne da je riječ o praznoj igri riječima. 

Zato u ovoj zbirci poezije nema igre riječima koja se smatra neukusnom šalom, jer se ovdje cijeni čista riječ i čista obrada jednog stava isto tako kao i sama stvar na koju se pjesništvo odnosi. Pri tome se ovdje događa kao i kod starih Bosanaca, da u slučajevima kada se riječ i stvar suprotstavljaju jedna drugoj, oni uzimaju riječi važnijima, jer neiskazana stvar bila je za njih nešto nerazumno, budući da ono što je umno, egzistira samo kao govor. 

Odatle uvažavanje običnog govora i zadovoljstvo njime kada svatko razumije što onaj drugi misli ili osjeća, dok su razni pjesnički sofizmi dijelom usmjereni na to, da zavedu običan govor time što se u njemu ističe ono što je proturječno i što ne zadovoljava. 

Prema tome, istina je jednostavna pa se onda zahtijeva da i odgovor bude jednostavan, dakle, da se ne daju odgovori u svezi s izvijesnim obzirima, nego se primjeri traže u običnom predstavljanju i pomoću njih se dovodi druge do istine svijeta, života i čovjeka. 

I ovdje je, na što upućuje i sam naslov ove zbirke pjesama, od kardinalnog značaja sama naša duša koja pokreće samu sebe, a zbog toga pokreće i cijelo naše tijelo, jer je ona sa tijelom tijesno povezana. 

Ona se sastoji od elemenata i podijeljena je harmoničnim brojevima kako bi imala osjećanje i harmoniju koja se nalazi neposredno u njoj i da bi cjelina imala skladne nagone, pokrete, smjernice i to se sve sažima u jednom krugu pa se cijeli krug predvojava na dva kruga koji su dvostruko povezani i jedan od tih krugova je opet podijeljen na sedam krugova kako bi i pokreti duše bili onakvi kakva su kretanja Neba. 

Dakle, ovdje se duša shvaća kao jedan sistem koji predstavlja kopiju sistema Neba, zato su ljudske duše besmrtne. 

Odatle i jedan fundamentalni optimizam naše pjesnikinje koji je, bez obzira na sve nedaće života, uspjela iznijeti jedno hvale vrijedno poetsko djelo koje će ostati zapamćeno po svojoj vedrini, jednostavnosti i ljepoti pjesnikinja doživljaja. 

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 31.1.2017. 


----------------------------------------

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Nebo makovima obasuto", Zlatana Gavrilovića Kovača

----------------------------------------


OSVRT NA KNJIGU "NEBO MAKOVIMA OBASUTO" - dr. Zlatana Gavrilovića Kovača

Iz cvijeta života otkidamo tek izrasle latice i želimo ih baciti pred nekoga za koga mislimo, da je baš ta osoba za nas. 

Treba zastati, jer kompas života često ne pokazuje u tom smjeru i čovjek se okreće tamnoj strani duše, a kako se samo lako može prijeći ta tanka crta između tamne i svijetle strane tame! 

Neki ljude vole tamu, jer oči duše im nisu preosjetljive, a ružin grm još uvijek skriva tajnu paukove mreže u koju ga upliće zov divljine. 

Iz unutarnje vatre života izranja crni Mjesec i zacrnio je zelene livade djetinjstva, polomio tek izrasle travke ispod nečijeg balkona. 

Suočiti se sa sobom i prestrašiti se tog suočavanja! 

Kao krug svega, osjetimo se opet poput kamena uronjenog u dno… samog, odbačenog, zaboravljenog. 

Opet onaj isti osjećaj beznađa, opet stavljamo na tek izraslu ranu oblog od soli i zacrtavamo novi pravac toka rijeke života, ne želimo se više vraćati u takva stanja svijesti, ali ne možemo zaboraviti taj osjećaj destrukcije kad smo iza zrcala ugledali - svoje lice. 

To nije bilo naše lice, to je bilo lice mučnog poroda sebe u sebi, nečeg što nije sraslo sa našom dušom, to je bio netko koga ne poznamo. 

Je li to podsvijest poslala čudne poruke? 

Jesu li naše oči bile kao žute zmijske oči, koje su se ogledale i zadavale nam ugriz po ugriz? 

Vraćalo nas je naše srce, jer srce nikad ne laže, "cor non mentitur" i tako se na otoku naše duše sretnu titraji života i uzbune se, ako nešto krene u krivom smjeru. 

Uzbunili su se, jer su vidjeli novootkriveni osjećaj što je nastao usred procesa obnove bića. 

Bilo kada u bilo koje vrijeme osjetimo taj titraj, a kad titraj priđe bliže srcu i kad osjetimo preskočene ritmove, a mali su poput mrava, oni čekaju skromno, da dođu na red. 

Pamtimo li te prve titraje, komuniciramo li s njima? 

Ne znam, ne sjećam se više kako izgledaju, kako djeluju, kakve poruke nos, ali znam, sjećanje na njih će se vratiti. 

Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 13.1.2017. ----------------------------------------

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic35.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Oči pune zvijezda", Jadranke Varge

----------------------------------------


RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "OČI PUNE ZVIJEZDA" HRVATSKE 

PJESNIKINJE JADRANKE VARGA 

Pred nama se nalazi deseta zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga imenom "Oči pune zvijezda". Izuzme li se osam recenzija autorice koje je napisala drugim autorima, ova knjiga predstavlja zbirku od dvadeset pjesama koje su uglavnom nastajale u novijem periodu 2016. i 2017. Godine, iako ima i onih koje su nastale ranije. To nije poezija ljubavne tematike, nije niti poezija koju kod nas zovemo duhovnom, nego je to oboje skladno uobličena u doživljaj stvarnosti iznikao iz najnovijega burnoga perioda autoričina osobnoga života. 

Ta je poezija sva pod dojmom velikih pitanja o prolaznosti našega života. Po tom svom osnovnom fundamentalnom pitanju ona se, dakle, ne razlikuje od ostalih pjesničkih pokušaja koji su kod nas nastali posljednjih decenija poraća, ali ono što je razlikuje od ostalih sličnih pokušaja svakako je poseban način obrade navedene tematike kao i izuzetnost poetskoga izraza kojim autorica tretira kardinalne životne dileme. Pri tome se pažnja usmjerava na pitanja svijeta, svijesti, postojanja, duha i duše, egzistencije, transcedencije, to su pitanja o sveobuhvatnosti ljudske egzistencije. 

Sveobuhvatno je ono što se svagda samo najavljuje u onome što je predmetno prisutno i na horizontima, ali što nikada nije postalo predmet, to nije ono što se samo po sebi javlja, nego je to ono u čemu se sve drugo javlja. To je, dakle, ono posredstvom čega sve stvari ne samo da jesu ili ono što neposredno izgledaju da jesu, nego su ono što stvari postaju i što postaju kao sasvim jasne, to su dakle ona pitanja koja treba osvijetliti. 

Ali kako čovjek nikada nije samo sredstvo, nego svagda i konačni cilj, to onaj tko filozofira ili onaj koji se predaje pjesništvu pred ovom dvostrukom mogućnošću i pred stalnom pretnjom od ništavila želi ostvarenje samoga sebe iz svoje vlastite sveobuhvatnosti, vlastitoga svijeta, svoga vlastitoga postojanja. Pri tome je najvažnija istina koja kao da obećava ono do čega nam je istinski stalo, a povreda istine truje čitavo naše biće i čitav naš bitak. 

Istina može izazvati bol, može dovesti do očajanja, ali je ona kadra dati jedno veliko unutrašnje zadovoljstvo, a to je da istine ipak ima, zato nas istina ohrabruje. Ako smo je uspjeli shvatiti, javlja se neodoljiva pobuda da se ide za njom. 

Isto tako istina daje uporište, ona je ono što se ne može razoriti, nego je ono što je najdublje povezano sa cjelokupnošću našega bića, svijeta i postojanja, ali što je to istina, to što nas tako snažno privlači, ne dakle neka određena istina, nego bitak istinitoga - to je naravno najveće pitanje i velika tajna, a o toj tajni naše istine i našega života progovara i ova zbirka pjesama autorice kojoj se konačno oči čine pune zvijezda sasvim suprotno velikim našim iskušenjima i patnji gdje su oči pune naših suza, jer istina ne mora nužno dovesti do očajavanja. Ona može naslutiti prostore uzvišenoga koji nam postaju bliski u onom mjeri u kojoj smo se odužili ljudima svojim riječima i svojim djelima. 

Tako predočavanjem sveobuhvatnoga nismo našli ništa drugo, nego širinu prostora u kojoj nam mogući bitak dolazi u susret. Zato nam predočavanjem istinitoga dolazi do toga, da stječemo puteve do naših ljudskih mogućnosti, ali smisao poezije podjednako kao i filzofske refleksije jest da se ide dalje, jer ne želimo samo mogućnosti, nego i stvarnost. 

Poezija međutim ne može proizvesti niti tu stvarnost niti je može dati onome kome ona nedostaje, ali zato može ići dalje. Može svagda prodirati naprijed, da bi se stvarnost sagledala i da bi se konkretni čovjek sa svojim vlastitim postojanjem sam i ostvario, a to je dovoljan zadatak. 

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 25.1.2017. 


----------------------------------------

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/varga10.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "DAISY - moje uspomene u riječi i slici", Vladimira Biondića----------------------------------------


PROLOG AUTORICE 

Probudila sam se tog dana vrlo rano. Pogledam na sat. Pokazivao je 6 sati i 20 minuta. Veliki prozori moje sobe bili su obasjani suncem koje je najavljivalo prekrasan dan. Pomislih, pa i red je. Jer kalendar na zidu je pokazivao - 08.10.1914., god. - datum koji je bio zaokružen plavom bojom. Da, samo je jedan dan u godini - MOJ rođendan. Upravo sam navršila tri godine od dana kad sam ugledala svijet. Toga dana tek što sam se snašla oko mene se već vrzmalo jedanaest malih lajavih stvorenja i jedan veliki bijeli pas za kojeg su mi kasnije rekli kako je to moja majka. Moram sa velikom žalošću priznati, kako početak mog života nije dao naslutiti na nešto posebno dobro i značajno. 

Za današnji dan pripremala sam uz Dianinu pomoć veliku i bogatu feštu. Očekivao se dolazak Kikijevih pasa Lucije i Ki-a, Marijinog Tokia, Nenadove Schnautzi, Kristinine Buge, mog dobrog prijatelja iz lijepih maksimirskih šetnji Daf-a i susjedovog Tota, a nikad ne znaš možda navrati i još poneki nezvani gost. Ja sam odlučila tomu danu dati i poseban značaj objavom početka pisanja svoje životne priče. 

Naime, cijeli prošli tjedan moji vlasnici Vladimir i Diana skitali su se po gradu i ostavili me samu kod kuće, a ja sam to vrijeme iskoristila prelistavajući našu bogatu kućnu biblioteku. Posebnu pažnju privukle su mi dvije knjige iz Vladimirovog pisačkog opusa - Ja sam Roi i Roi svjedok jednog vremena koje je ustvari napisao moj prethodnik belgijski ovčar Roi uz "malu" Vladimirovu pomoć. Svaka čast velikom Roi-u o kojem se gotovo svakodnevno pričaju bajke, no ako je on mogao napisati dvije knjige, onda ja mogu jednu. Pa neka onda i iza mene u životu ostane neki trag, trag koji ne će biti samo pasji. 

Kada sam Vladimiru iznijela svoju namjeru nije baš bio previše oduševljen. Rekao mi je - Draga Daisy, pisanje knjige je prilično težak i nezahvalan posao. Sa Roi-em se Ti bez obzira na svu svoju ljepotu, inteligenciju i umiljatost ne možeš mjeriti. Jer Roi je stvarno bio nešto posebno. Bio je kratko rečeno - jedinstven. No ukoliko Ti je to velika želja, pokušaj. 

Pomoći ću ti koliko ću moći. I krenuli smo - udruženim snagama. 

Vaša Daisy ----------------------------------------

I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic16.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Crveni kokot", Zlatana Gavrilovića Kovača
----------------------------------------


OSVRT NA KNJIGU "CRVENI KOKOT" - dr. Zlatana Gavrilovića Kovača

Skidamo svi svoj "sedmi veo", ali ne do kraja, jer se svi kad-tad moramo početi suočavati sa svojom santom leda i ne možemo staviti taj crni prsten na svoju ruku, moramo to drugačije napraviti, ali odabiremo ponekad najgoru opciju - destrukciju i autodestrukciju. 

Znamo, da postoje ljudi koji nam pomažu u lišavanju ovog tereta, znamo da će duša naše duše to učiniti, jer jedino nam je ona vjerna - naša duša, koja tihim cvrkutom briše tamnu tamu i ovaj raskol u nama pretvara u most do nas samih. 

Na teži način uvijek dobivamo život, na onaj surov i težak način učimo sebe o sebi i onda kad svoje tijelo darujemo Zemlji, znamo, neće biti uzalud. 

Možemo reći, da smo pogledali iza zrcala, suočili smo se sa svojim demonom u sebi i pozdravili ga opraštajući mu što smo mu dopustili, da nas zavede. 

Otkrivajući svoje pravo lice, skidajući veo po veo tamnog sjaja, u svakoj konturi lica vidimo plavo nebo, u svakom velu vidimo šansu za izlazak sa mračnog dna ponora. 

Ta istina, koju oblačimo kao odjeću duše, uvijek nas spasi od nas samih, jer se uvijek trebamo suočiti prvo sa sobom… 

Kad se suočimo sa sobom, sve drugo će se izbalansirati samo od sebe, jer jedino sebi ne možemo lagati, jedino sebe ne možemo poricati, jedino sebe ne možemo skrivati - od sebe samih. 

Kad bismo to učinili, mi onda nismo mi, onda nemamo sebe i tad je život bez smisla. 

Sa radošću i tugom pozdravljamo ovo zrcalo života, koje nam pokazuje taj tren - nas onakve kakvi nikad više ne želimo biti. 

Zato, krenimo na taj put, put bez povratka, na "put bijelih oblaka", jer "samo zrelo voće pada na zemlju". 

Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 10.1.2017. ----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic34.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Posljednji pozdrav", Vladimira Biondića
----------------------------------------


UMJESTO PROLOGA 

Noć je. Badnje je veče. U mome kaminu pucketaju grančice u laganoj vatri, a u krilu mi se umiljava loveći najbolju poziciju moja ljubimica Daisy. Ponoć se približava gotovo strelovito. Crni mrak biva ispresijecan velikim brojem raketa i blještavilom vatrometa raznolikih boja koje svako malo potpuno rasvijetle noćnu tminu. 

Misli mi nekontrolirano lete kroz mrku noć podsjećajući me na sve strahote rata, strahote koje se u svijetu događaju kraj nas, a pogađaju velik broj nesretnih ljudi, žena i djece. Da - to smo mi netom prebrodili. Svi Ti dragi ljudi nestali u plamenu krvavog rata žrtvujući svoj život za slobodu našeg naroda više nego zaslužuju da se na njih svakodnevo ponovno podsjetimo. 

Mnogo je crnila već potrošeno na listovima bijelog papira, no nikada to ne će i ne može biti dovoljno za izraze saučešća i ljubavi. Ali, SVI su oni ipak s nama, žive u našim srcima i u našim dušama gdje god danas bili. Da, oni su naš putokaz, oni su naše nadanje, oni su naš mir i naše SUTRA. 

Nemojte da Vas prevari naslov moje knjige. Posljednji pozdrav. 

On nije najava moje posljednje knjige, on nikako ne znači da ne ću uspijeti napisati još koju. Naime za svaku od zadnje tri knjige mislio sam kako mi je posljednja. 

A što ću s mojom Daisy? Ona se ljuti na mene što sam o Roi-u napisao čak tri knjige, a o njoj kraljici maksimirske šume ni jednu. Pri tom naravno zaboravlja, kako je u dvije knjige Roi sam uspješno aktivno sudjelovao i kako je on je ipak on bio stvarno nešto posebno. 

No možda uspijem ispuniti i tu Daisynu želju. Moja kćerka Danijela mi preporuča da se primim pisanja nastavka onog kriminalističkog romana - Jednom za vrijeme plavog mjeseca. 

Vidjet' ćemo rekoše slijepci. A samo dragi Bog zna što će biti SUTRA.

Vladimir Biondić ----------------------------------------
I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic15.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Hrvati među nama", Borisa Golića
----------------------------------------


HRVATI MEĐU NAMA - PREDGOVOR

Što mi je drugo preostalo, nego poslije Turaka, Roma i Srba, progovoriti o nama samima. Kakvi jesmo ili kakvi nismo. Ni sam ne znam jesam li u nešto pogodio ili nisam? Pa sam tako uzeo mog prijatelja Vladu, ortodoksnog Hrvata, Velikog Hrvata ili Velikog Rvata ili Hrvatinu za moj glavni lik. Samo njega ne smijem izgubiti kao Srbina ili Srbijanca Neđu kojeg sam se trudio izgubiti ga i ne naći.

Vladu moram uvijek tražiti, nalaziti i naći. Naime, i kod mene je došla kriza i nekakva crna vremena, pa tražim posao s državom ili lokalnom zajednicom, a molim Boga da mi ga Vlado ne da ili da. Kako se uzme, jer kad Vlado nešto da, onda moraš i njega uključiti u sve to, a radi se o 33% provizije. Inače, moji poslovi su se smanjili ili nestali, pa se zbog toga družim s Vladom, ne bi li nekako stabilizirao svoju financijsku situaciju i svoje prihode. Stoga tražim Vladu i tražim pomoć od njega, ali i on je u problemima.

Za početak je imao neprimjereni i nedolični odnos s maloljetnicom, četrnaestogodišnjom djevojkom, Lolitom ili nimfetom. Pa je zbog nje otišao i išao u onaj naš još socijalistički zatvor na preodgoj. Tamo je proživio i ono što je trebao, ali i ono što nije. Nakon toga se sukobio sa svojom ženom, doznao za njenu nevjeru s župnikom i to ga je toliko pogodilo, da ju je morao ubiti, Naravno, da kao član vladajuće stranke, nije ni za što kriv i ni zašto ne odgovara. On je to učinio s ciljem nužne obrane. Na kraju ili na koncu svega uzima kredit u švicarcima i uopće ne znam kako će se iz toga izvući, a za vratom mu je drugi brak i novo dijete sa svojom novom sekretaricom, Lolitom i nimfetom. Stoga, više i ne odlazim od njega. Čekam da se to dijete rodi, a ono nikako da to učini. Zato se molim za Božju pomoć, a ni ona nikako da dođe, pa pomalo u sve to sumnjam.

Citat kada prvi puta govorim o Vladi:

"I tako je Vlado malo poduže studirao. Ja sam ga sreo na trećoj godini fakulteta, a on je i do te treće godine studirao barem pet, ako ne i šest godina. On je za sve imao vremena, pa se tako bavio sportom, samo ne znam kojim, nogometom ili velikim ili malim tenisom. Navečer je često išao na Satnički ribnjak, pa kud će drugo sa mnom nego na to mjesto. A za to mjesto si trebao obaviti psihofizičke pripreme. Najbolje je to bilo učiniti u četvrtak, pa se u petak odmarati i u petak navečer tamo krenuti. I tamo biti u petak, subotu i nedjelju. Ponedjeljkom je oporavak od svega toga, treba se riješiti teških glavobolja i mamurluka. Pa onda tjedan nastavljaš u utorak. I kad sve to uzmem u obzir, onda mi je razumljivo to Vladino ponašanje i vladanje. On je imao na slobodnom raspolaganju samo utorak i srijedu, a ostali dani su mu bili zauzeti i morao je izostajati sa fakulteta."

Citat kada je Vlado imao problem sa svojom Lolitom ili nimfetom:

"Pa je onda Vlado dospio u našu crnu kroniku ili u nešto takvo slično. Zaveo je i obrlatio maloljetnu klinku, nekakvu maloljetnu Lolitu. Pitam ga što nije zaveo neku staru i iskusnu micu - macu, a on kaže kad voli naivne i nevine djevojke. Kažem mu da ima pivarsku trbušinu, a on kaže da je baš njome zaveo tu djevojku. Mislim u sebi, da ta nije normalna, pa normalno i nije, kad ima sve te hormonalne upale, ali tko sam ja da o nečemu sudim i donosim sudove. Svatko bira ono što voli i što mu je drago, a ako je ta djevojka izabrala Vladu, onda neka joj ga. Odavno sam gledao seriju "Dear John", i uopće se ne sjećam i ne znam zašto je ona Louisa svaki puta govorila:

"Do you have any sexual problem?"

Pa ni Vlado, a ni ta djevojka nisu imali seksualne probleme, oni su ih rješavali na njihov svojstven način. Ja sam i slični meni imali te i takve seksualne probleme i zašto to naše društvo nije zanimalo i zašto to naše društvo nije tražilo i za mene rješenje."

Citat kada je i kako Vlado ubio svoju ženu:

"Pa zašto ju je onda ubio?"

"Eto, tako da pokaže svoju moć i svoje pravo da nekome može presuditi."

"Čuo sam da mi muškarci svršavamo tako kako svršavamo, a žene to mogu klitoralno, vaginalno, analno, na točku G ili na Grafenbergovu točku, a mogu i odglumiti orgazam. Zašto to nije i ona odglumila, zaspala na miru i mir u kući. I njeno ponašanje je neprimjereno i nepoželjno."

"Ne znam. Kažu da nekim ženama to dosadi. Ne žele seks bez emocija. I to zbog hormonalnih smetnji, zbog smetnji u središnjem živčanom sustavu ili zbog nekakve operacije. Postanu alergične na sve to, počnu izbjegavati i zatvaraju se u sebe. Uz to izgube spolnu želju prema svom muškarcu, i ne da im se više išta glumiti, pa ni sladostrašće i zadovoljstvo."

Boris Golić ----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/golic24.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Još jedna EU prevara: digitalnim knjigama veći porez nego običnima 

Na poljsku inicijativu Europski je sud pravde ispitao je tumačenje pravila Europske unije koja se tiču oporezivanja knjiga, posebice oko toga spada li u poštenu praksu da se državama omogući snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, a ne i one elektroničke. Danas je objavljena i presuda u kojoj stoji da zakoni dozvoljavaju državama članicama snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, iako bi snižavanje poreza na e-knjige imalo isti cilj, a to je promocija kulture čitanja.

 

Države članice imaju slobodu sniziti PDV na knjige, no kad je riječ o elektroničkim publikacijama na njih se primjenjuju sasvim druga pravila (ona za e-trgovinu) koja su prilično stroga. Na temelju ove presude, prenosi Reuters, moguće je da bi zemljama članicama EU moglo čak biti i zabranjeno snižavati PDV na e-knjige.

 

Niži porez na elektroničke publikacije unio bi razdor u pravila EU, kaže spomenuti sud, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge – a među njih, po tumačenju EU, spadaju i e-knjige.

 

No i ovaj primjer pokazuje nam kako je Europska unija promašeni slučaj i zajednica koja nema ni razumijevanja za interese običnih ljudi, tehnološki napredak, pa samim tim ni budućnost.

 

Umjesto poboljšanja uvjeta života svakog građanina EU i brige o ljudskim pravima, Evropska unija se pretvorila u svojevrsni pakt lokalnih političara, bankara i korporacija, koji nameće sve više ograničenja, sve više poreze i ima sve manje razumijevanja za potrebe običnih građana.

 

Europski političari da bi opravdali svoje ogromne plaće i izdvajanja iz PDV-a, koje je svaka država dužna plaćati EU, odnosno njima, donose zakone i pravila kakve bi teško smislili čak i duševni bolesnici u Zagrebačkoj bolnici Vrapče. Zakonski propisivati oblik i težinu jaja ili pojedinog voća i povrća kretenizam je kakvog na ovim prostorima nismo vidjeli još tamo od pojave Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija.

 

Zanimljivo je i objašnjenje da bi niži porez na elektroničke publikacije unio razdor u pravila EU, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge.  Na isti način mogu razlikovati kruh iz pekare i kruh kupljen preko e-trgovine jer potonji spada u kategoriju elektroničkih usluga.

 

Postavlja se i pitanje hoće li se to možda bogom dana Evropska administracija sutra ili prekosutra udružiti s proizvođačima genetski modificirane hrane poput zloglasnog Monsanta i zakonski narediti građanima EU da nikako više ne smiju jesti prirodne proizvode, nego isključivo GMO. Hoće li EU administracija donijeti i zakon po kojem bi se zabranilo postojanje pojedinih životinjskih i biljnih vrsta? Recimo kokoši koje ne liježu kockasta jaja ili stabla jabuka na kojim ne rastu jagode. 


Uglavnom naša poruka Eu administraciji je samo vi nastavite s ovakvom praksom, ali se poslije ne čudite zašto sve više naroda i država želi izaći iz zatvorske ćelije po imenu EU i zašto euroskeptici imaju sve snažniju podršku kod "običnih" ljudi kojima su sve te izmišljene kategorije EU - razlikovanja čista glupost, naklapanje i represija.

  

I na kraju ćemo odgovoriti i na pitanje koje se samo postavlja i glasi: Hoće li idiotizam EU administracije utjecati i na portal Digitalne-knjige i knjige koje s njega možete preuzeti? Naravno da neće, kod nas su sve knjige besplatne, pa nam bar zasad ne mogu naplatiti PDV-e.

 

A, i jaja će i dalje ostati obla, odnosno baš onakva kakvim ih je priroda stvorila (bez da je išta pitala priglupu EU administraciju).

  Napisao, uredio i dobro se zabavio: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


 

Još jedna EU prevara: digitalnim knjigama veći porez nego običnimaNa poljsku inicijativu Europski je sud pravde preispitivao tumačenje pravila Europske unije koja se tiču oporezivanja knjiga, posebice oko toga spada li u poštenu praksu da se državama omogući snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, a ne i one elektroničke. Danas je objavljena i presuda u kojoj stoji da zakoni dozvoljavaju državama članicama snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, iako bi snižavanje poreza na e-knjige imalo isti cilj, a to je promocija kulture čitanja.Države članice imaju slobodu sniziti PDV na knjige, no kad je riječ o elektroničkim publikacijama na njih se primjenjuju sasvim druga pravila (ona za e-trgovinu) koja su prilično stroga. Na temelju ove presude, prenosi Reuters, moguće je da bi zemljama članicama EU moglo čak biti i zabranjeno snižavati PDV na e-knjige.Niži porez na elektroničke publikacije unio bi razdor u pravila EU, kaže spomenuti sud, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge – a među njih, po tumačenju EU, spadaju i e-knjige.No i ovaj primjer pokazuje nam kako je Europska unija promašeni slučaj i zajednica koja nema ni razumijevanja za interese običnih ljudi, tehnološki napredak, pa samim tim ni budućnost.Umjesto poboljšanja uvjeta života svakog građanina EU i brige o ljudskim pravima evropska unija se pretvorila u svojevrsni pakt lokalnih političara, bankara i korporacija, koji nameće sve više ograničenja i ima sve manje razumijevanja za obične građane.Europski političari da bi opravdali svoje ogromne plaće i izdvajanja iz PDV-a, koje je svaka država dužna glačati Europi, odnosno njima, donose zakone i pravila kakve bi teško smislili čak i duševni bolesnicu u Zagrebačkoj bolnici Vrapće. Zakonski propisivati oblik i težinu jajeta ili pojedinog voća i povrća kretenizam je kakvog na ovim prostorima nismo vidjeli još tamo od pojave Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija.Zanimljivo je i objašnjenje da bi niži porez na elektroničke publikacije unio razdor u pravila EU, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge.  Na isti način mogu razlikovati kruh iz pekare i kruh kupljen preko e-trgovine jer potonji spada u kategoriju elektroničkih usluga.Postavlja se i pitanje hoće li se to možda bogom dana Evropska administracija sutra ili prekosutra udružiti s proizvođačima genetski modificirane hrane poput zloglasnog Monsanta i zakonski narediti građanima EU da nikako više ne smijemo jesti prirodne proizvode nego isključivo GMO. Hoće li EU administracija donijeti i zakon po kojem bi se zabranilo postojanje pojedinih životinjski vrsta? Recimo kokoši koje ne liježu kockasta jaja ili stabla jabuka na kojim ne rastu jagodeUglavnom naša poruka Eu administraciji je samo vi nastavite s ovakvom praksom, ali se poslije ne čudite zašto euroskeptici imaju sve snažniju podršku kod "običnih" ljudi kojima su sve izmišljene kategorije razlikovanja čisto naklapanje.I na kraju ćemo odgovoriti i na pitanje koje se samo postavlja i glasi: Hoće li idiotizam EU administracije utjecati i na portal Digitalne knjige i knjige koje s njega možete preuzeti? Naravno da neće, kod nas su sve knjige besplatne, p nam bar zasad ne mogu naplatiti PDV-e.A i jaja će i dalje ostati obla, odnosno baš onakva kakvim ih je priroda stvorila (bez da je išta pitala priglupu EU administraciju).


 Napisao, uredio i obradio: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


 

Mar 8 '17

Osvrt na knjigu - "Legenda o kraljevstvu zvijezda", Tonija Begića
----------------------------------------


VELIKI POVRATAK BAJCI 

U hrvatskoj književnosti veoma je malo primjera fantasyja (odnosno fantastike) – čak iz njezine povijesti možemo „iskopati“ veoma malo djela koja doslovce odlaze s onu stanu realnosti. 

Spomenimo, u tom širokom kontekstu fantasyja, bajke Ivane Brlić Mažuranić, San doktora Mišića, Kobne slutnje K. S. Gjalskoga, MorĐure Sudete, Đavo gospodina Andrije PetrovićaUlderika Donadinija (koji je u mnogim pričama i dramama pod utjecajem okultnih tema Hoffmanna, Poea, Gogolja). 

No sada se toj manjini pridružuje mladi autor Toni Begić koji objavljuje roman - bajku Legenda o kraljevstvu zvijezda, roman koji je u osnovi namijenjen djeci, jer djeca su jedina publika koja se iskreno može uživjeti u klasičnu borbu dobra i zla, koja vjeruje u dobre junake, u pravičan rasplet. 

Roman - bajka Tonija Begića suvremen je po tome što razvija ideju ponovnog rođenja, odnosno procvata prirode (kada u bajci pobijede dobre sile), što bi mogla biti zanimljiva veza sa današnjim eko-pokretima za suglasje bića i okoliša. Bitka dobrih likova, tj. srcodajaca koji će oživjeti žezlo i ostvariti ponovni suživot svih vrsta i dimenzija veoma je slična današnjoj humanističkoj i ekološkoj svijesti o zaboravljenoj duhovnoj i vizualnoj harmoniji planeta. Dakle, nije riječ o „naivi“, nego o svjesnom putovanju „s onu stranu“ stvarnosti, gdje će pravda ipak potući nepravdu u bajkovitoj scenografiji, koja je jedina poticajna za takve vihorne moralne bitke. 

Radnja Begićeva romana teče na više kolosijeka, ali se lako prati, zahvaljujući i jednostavnim čitljivim rečenicama, koje se tek u opisima tmurnih ili rascvalih pejsaža šire u slikovite, literarne, poetske. 

Izuzmemo li popularan pojam fantasy, Begićevu knjigu možemo po strukturi odrediti kao klasičnu dječju bajku – česta uporaba aorista i imperfekta „uzdižu“ klasično kazivanje (i tako je to bilo….), iako Begićev stil ide dalje od bajke nastale na usmenoj tradiciji. Naime, rečenice su daleko literarnije, pa se njegova knjiga može s pravom nazvati umjetničkom bajkom. 

S obzirom da se povijest bajke još uvijek temelji na klasičnim veličinama (Charles Perrault, braća Grimm, Ivana Brlić Mažuranić), pojavljivanje novih autora svakako je važno ne samo za ovaj žanr, nego i za mladu publiku koja se sve više odgaja na internetu i slikama, a sve manje na literaturi. Begićeva bajka odmiče se od usmene i razvija se kao umjetnička ne samo zbog izmjene stilova (od akcijskog do poetskog), nego i zbog brojnih živih dijaloga koji su u klasičnoj bajci rijetki. No fabularno, kao što smo rekli, ostaje vjerna klasičnoj dječjoj bajci, odnosno djeci mlađega naraštaja, koja najbolje osjećaju ujednačenu strukturu – početak, zaplet, rasplet i svršetak. 

Ovo je idealno štivo i za ekranizaciju, za domaći crtić koji također sve više otiskuje popularnost stranih. Begićevu knjigu, napisanu veoma čitljivo i slikovito, valja pozdraviti i kao promoviranje žanra bajke, u vremenu kada se izjednačuju sadržaji za odrasle i za djecu. Redatelji, u potrazi za ekraniziranom bajkom, prihvatite se ovoga domaćeg predloška! S obzirom da afirmira arhetipske vrijednosti, domaća bajka ni po čemu ne zaostaje za stranom. Njegujmo barem svoju bajku ako smo već prihvatili moderni amerikanizirani život! 

Ovoj knjizi svakako poželimo skorašnji život na ekranu!

Lada Žigo Španić ----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/begic.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Osvrt na knjigu - "Ubirski svijet", Jana Morića
----------------------------------------


NASTAVAK ROMANA " OČEVA KRV" 

Govorimo mudrosti neke i pamet prosipamo, a ne shvaćamo da su to sve puste priče. Bavimo se ne važnim temama, da bi pobjegli od istine. Priče su priče, a samo istina i ljubav je vječna i ona zauvijek ostaje. Nije bitno tko koga razumije, tko je mudriji. Već samo ono što je u srcu iskreno i prava istina. 

Bitno je da li želiš istinu prihvatiti ili i dalje ostati na iluzijama i nekim lažnim mudrostima. Čovjek je čovjek samo ako je iskren i ne boji se. 

Stoga ponašaj se kako ti srce govori, jer to je put do vječnosti i vječne sreće. 

To je jedini put, a sve ostalo su priče, puste, prazne priče i već odavno isfurane. 

Istina i ljubav jedino ostaju vječno…

Jan Morić ----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/moric2.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Osvrt na knjigu - "Smiješne pjesme", Ive Mije Andića
----------------------------------------


Autorska napomena: 

Ove su pjesme pisane s najboljim namjerama i u interesu onih kojima su namijenjene. Jasno mi je da će neki reći kako je i put za pakao popločan dobrim namjerama. Ali, to je njihov, a ne autorov i narodni problem. 

Zato molim sve ljude čije je ime spomenuto u pojedinim pjesmama da se ne ljute i ne žale nadležnim organima, na čemu im unaprijed zahvaljujem. Također, molim i one druge koji se prepoznaju u nekim pjesmama, da mi ne zamjere što im ime nisam spomenuo. Jer, da sam to učinio, ova knjiga bi izgledala gotovo kao spisak birača mile nam i lijepe domovine. 

Ako sam bio jasan, možemo krenuti na čitanje. 

Sve vjerne čitatelje Bog blagoslovio, a one druge - prosvijetlio!

Ivo Mijo Andrić ----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/andric11.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Erazmo Roterdamski: Što je čovjek dalje od ludosti to manje ima od života

Erazmo Roterdamski, čuveni Nizozemski humanist i inspirator reforme Katoličke crkve rođen je 28. oktobra 1467. godine. Bitno je uticao na njemačku reformaciju. Reformu crkve zamišljao je kao reformu klera i crkvenih općina, a ne kao reformu dogmi, zbog čega se nije slagao sa Luterom.

 

Zahtijevao je napuštanje sholastike (srednjovjekovne filozofije koja je pokušavala da dokaže da su vjerske istine u isti mah i nužne istine razuma) i povratak kršćanstva svojim izvorima, tj. evanđeoskim principima, koji su se u to vrijeme kao i danas sve više zanemarivali. Vjerovao je u razum, čovjekovu slobodnu volju, pa tako i u obrazovanje, odnosno u školovane ljude koja poštuju i razumiju evanđeoske principe. Stoga je i htio prevesti evanđelja i doprijeti do duha koji iz njih zrači.

 

Time je aktivirao radikalno razdvajanje crkve od Rima odnosno Vatikana i naglasio novo shvaćanje evanđelja po kojem je osnovna poruka Novog zavjeta, tj. Krista, "ljubi bližnjega svoga", - ljubav. Isticao je prvo grčko izdanje Biblije i upute za izgovor starogrčkog jezika. Najvažnija djela su mu "Coloquia" i "Laus Stultitiae", u kojima je rugao tadašnjem društvo, u prvom redu razuzdanom katoličkom svećenstvu i papu.

Donosimo vam neke njegove citate...


-------------------------


"...meni se ipak čini da su vladari dostojni sažaljenja, jer nemaju čovjeka koji bi im govorio istinu, nego su prisiljeni da oko sebe drže laskavce umjesto prijatelja."

 

-----------------------------

 

"Može svijet pričati o meni što mu drago, ipak sam ja, jedino ja, velim vam, kadra da sve uveseljavam, i bogove i ljude."

 

 -----------------------------

 

"Niko se još živ nije zahvalio za oslobođenje od Ludosti. Toliko je prijatna stvar živjeti bez razuma da se ljudi više mole za oslobođenje od svega drugoga, samo ne od Ludosti."

 

 -----------------------------

 

"Razlika između luđaka i mudraca je u tome što prvoga vode strasti a drugog stišava razum."

 

 -----------------------------

 

"Svi, prije svega, vjeruju u onu poznatu polovicu : Ako nešto nemaš, pravi se kao da imaš. Po tome pravilu se već djeci kazuje stih : Najviša mudrost je u tome da se pravi lud kad treba. Sad i sami možete zaključiti kakvo je neprocjenjivo dobro ludost kad samo njena varljiva sjenka i golo podražavanje zaslužuju toliku hvalu učenih ljudi."

 

 -----------------------------

 

 "Šta je drugo cijeli ljudski život nego neka vrsta komedije u kojoj ljudi igraju svaki pod svojom maskom i svaki svoju ulogu, dok ih režiser ne odvede s pozornice? A on često jednom istom glumcu daje različite uloge, tako da onaj tko je maločas predstavljao kralja, odjednom postaje rob u prnjama. Sve je na svijetu prividno, pa se ni komedija života ne izvodi drukčije."

 

 -----------------------------

 

"Što je čovjek dalje od ludosti to manje ima od života."

 

 -----------------------------

 

"...znak je prave pameti da ne želiš biti nadljudski mudar kad si već rođen kao čovjek, nego da sa čitavim svijetom ili dragovoljno zatvaraš oči pred pogreškama ili se uljudno pretvaraš."

 

 -----------------------------

 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


---------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


 


Osvrt na knjigu - "Neknjižene pjesme", Ive Mije Andića
----------------------------------------


BILJEZI VREMENA - Autorska napomena: 

U ciklusu koji slijedi i ostalima, uvrštene su pjesme koje sam napisao u razdoblju od šezdesetih godina prošloga stoljeća do kraja 2015. Te pjesme nisu našle mjesta ni u jednu od mojih do sada objavljenih knjiga poezije.

Zato molim čitatelje da tu činjenicu imaju u vidu kada budu davali konačni sud o pročitanom, te da mi oproste za slabije verse koje nisam želio prepustiti zubu
vremena i sivilu zaborava.

Poeziju zadnjih godina rijetko pišem jer je ta sjajna nastarija vrsta književnog stvaralaštva toliko zapostavljena u našemu društvu da zbog toga bježim u proznu
prazninu, dramatsko beznađe i sumornu aforističku zbilju.

Lijepo je u mladosti biti gladan optimist, a u starosti žedan pesimist!)

Ivo Mijo Andrić ----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/andric10.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Minotaur", Miroslava Pelikana
----------------------------------------


TTko je bio Minotaur?


Pjesnik Miroslav Pelikan iznenadio nas je još jednom zbirkom po imenu Mintaur. I u ovoj zbirci očita je autorova povezanost, pa i opčinjenost mitologijom i njeno ispreplitanje s stvarnošću.

No za početak upitajmo se tko je bio Minotaur?

Minotaur je bio mitsko čudovište koje je imalo ljudsko tijelo i glavu bika.

Živio je na Kreti, u jednom labirintu, gdje ga je zatvorio kralj Minos. Prije nego što je postao kralj, Minos je od boga Posejdona zatražio znak da će on, a ne njegov brat, doći na prijestolje. Posejdon se složio te je poslao bijelog bika, ali pod uvjetom da ga Minos njemu žrtvuje. Prekrasan bik izišao je iz mora, a Minosu je
bio tako lijep da je radije žrtvovao drugoga bika, misleći da Posejdon neće primijetiti.

Posejdon se razbjesnio te je učinio da se Minosova žena Pasifaja ludo zaljubi u bika, a bika je učinio divljim. Tako je Pasifaja začela i rodila polubika i polučovjeka - Minotaura. Pasifaja ga je odgajala dok je bio dijete, ali kako je rastao, tako je postao bjesniji. Delfijska proročica rekla je Dedalu da sagradi labirint u kojem će držati Minotaura.

Divljeg Minotaura ubio je Tezej uz pomoć Arijadne. Ona se, naime, zaljubila u Tezeja koji je s drugim Atenjanima bio zatvoren u labirintu te mu je dala klupko vune čiji je trag slijedio i spasio se. Osim toga, dala mu je i magični mač kojim je ubio Minotaura.

No, bez obzira na ne baš sretan završetak mit o Minotauru ostaje tajno zapisan u povijesti ljudskog roda. Njime su se bavili mnogi umjetnici, slikari, pjesnici i pisci... On je inspirirao i pjesnika Miroslava Pelikana da se upita:

Krije li Minotaurova maska neko drugo lice?
Običnije, čovječnije ili pak još hladnije s crnim dupljama?
Ne skriva li Minotaur ponešto iz svoje nutrine?
Tek kap znoja na vrhu roga otkriva
Maska ili lice?
Zvijer ili čovjek?


Naravno sve to je samo jedan mali dio razmišljanja pjesnika o mitskom biću Minotauru. Za više od toga morati ćete preuzeti knjigu, pažljivo je pročitati i dopustiti pjesniku da vas stihom povede u svijet mitova, strasti i snova.

U Zagrebu dana 14.11.2016. Nenad Grbac


----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/pelikan10.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Osvrt na knjigu - "Duhovi iz boce", Vladimira Biondića
----------------------------------------


DUHOVI IZ BOCE (jučer, danas i sutra) 

Moja nona je znala često govoriti - Vidjela žaba da potkivaju konja, pa je i ona podigla nogu. Nakon što sam spoznao kako moj prijatelj Fram ima uspjeha s svojim epigramima, odlučio sam se da ja kakti i ona žaba malo podignem nogu, pa uz malo sreće možda dobijem svoju potkovu. 

Surfajući po internetu naišao sam na stranicu ATME koja me toliko impresionirala da sam se odlučio slike, pa i popratne tekstove velikih i malih ljudi s te stranice uvrstiti u ovu knjigu, vjerujući, kako će knjiga s tim prilozima dobiti na vrijednosti i biti mnogo zanimljivija mojim vjernim čitateljicama i čitateljima. 

Mislim, kako ne treba posebno naglašavati poučne poruke koju priloženi tekstovi čitateljima šalju. U međuvremenu me je moj prijatelj zamolio, da objavim i neke njegove tekstove, ali bez spominjanja njegovog imena, pa sam i te tekstove unio u ovu knjigu. 

I tako, dragi moji, nakon svega ovaj miš maš sad imate pred sobom, pa tko voli - nek izvoli. U svakom slučaju po svom starom dobrom običaju želim Vam u prvom redu dobar tek, iako moram s velikom dozom obazrivosti napomenuti, kako tekstovi iz ove knjige nisu predviđeni za one sa slabijim želucem. 

Knjiga koja je pred Vama sastoji se od tri djela. Prvi dio predstavljaju moji epigrami gdje sam tekstove nastojao obogatiti sa odgovarajućim slikama. Drugi dio sastoji se od materijala koje sam uvrstio na zamolbu mojeg prijatelja u kojima je osim njegovih epigrama plastično prikazan i odnos naših više nego "voljenih" Srba ne čelu s mojim velikim "prijateljem" Pupavcem prema "svojoj Domovini" (nadam se, kako će ovi tekstovi djelovati na Vas i na same vinovnike vrlo poučno). 

Ove tekstove iz osobnih razloga nisam želio komentirati, jer isti tekstovi dovoljno govore sami o sebi. Ali, neka se i to zna. 

I na kraju treći dio sadrži mudre misli velikih i malih ljudi kako u riječi, tako i u slici. 

Auctor 


----------------------------------------I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic14.php te pažljivo slijedite daljnje 

upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga. 

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.