Predstavljamo vam pisce i književnike – Zlatko Lukić


-----------

Zlatko Lukić
Rođen je u srijedu, 11.02.1953. u 07:15 u Zagrebu. Od prve godine živi u Banja Luci, gdje se i školovao.  Poslije gimnazije, studirao je dvije godine pravo, a usput slušao i predavanja iz književnosti na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci.


S dolaskom demokracije i rata odlazi u Švedsku, s tim da je prethodno izbjegao pet regrutacija u vojsku RS. U izbjegličkom logoru u Ystadu predaje bosanskoj djeci materinji jezik, povijest i zemljopis.


Radi i u redakciji «Glasa BiH» (Stockholm, 1993/95.) i objavljuje eseje u kulturnom listu Bošnjaka «Behara» (Zagreb,1995). Prelaskom u Norvešku radi kao dopisnik za europsko izdanje «Oslobođenja» 1995/96., «Bosanske pošte» (Oslo, 1995/98.), «Bosanske riječi» (Göteborg 1996.) te na radio «Beharu» u Oslu 2000. 


Između 1996. i 2000. četiri puta se vraća u BiH i radi na radiju, redakciji novina i televiziji, ali u zemlji koja je podijeljena između političara i tajkuna ne uspijeva zbog toga što ne želi pripadati ni jednoj političkoj stranci. 


Od 2002. luta Europom (Köln, Frankfurt, Amsterdam, Beč, Dubrovnik) i zaustavlja se u Sarajevu. Nudi izdavačima sve ono što Bosna nema, a treba imati, međutim, njih to kao da ne zanima. 

Obeshrabren, prelazi u Split i tek tada počinje njegov književni uspon.


-----------

Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:


Roman: Posrtanje knjige


http://www.digitalne-knjige.com/lukic4.php


Roman: Karađoz 


http://www.digitalne-knjige.com/lukic2.php


Roman: Kino "Bosna" 


http://www.digitalne-knjige.com/lukic3.php


Roman: Bosanski trokut


http://www.digitalne-knjige.com/lukic.php


-----------


Naslovnice knjiga:
-----------


Kritike:


Kino "Bosna" treći je roman iz Lukićeve "Banjalučke trilogije" u kojoj je prikazan razvojni put osobe koja je opčinjena filmom, tj. kinom. U motu romana autor ističe: "Život je kino" - ali pročitavši roman do kraja kao da je htio reći u smislu poslovice: Bosna je kino. 


Poglavlja su naslovljena po terminima kino predstava: pretpremijera, zatvorena projekcija, premijera, repriza itd... Skoro filmskim jezikom kao da piše scenarij, roman vrvi od dijaloga, ali i slikovitost ni u kom slučaju nije zapostavljena. Pred nama se odvija film, a u zadnjem dijelu doista postoji mali scenarij za kratkometražni film: "Cvrčak i mrav" - i opet se javlja odnos kreativca i vlasti, kojeg karakterizira netrpeljivost. 


I ovdje je prisutna primjetna doza humora, ali onog ironijskog, koji graniči sa sarkazmom. S druge strane, odlazi u stravično prikazivanje ratnih zločina koji su se nažalost zaista događali. Ovim je romanom autor zaokružio tematiku Banja Luke u kojoj se oduvijek sukobljavaju mozak (pamet) i metak (vlast) iz tri kuta. U "Posrtanju knjige" dao je preludij onome što će se događati u periodu između 1992/95., zatim je u "Karađozu" posegnuo za kompletnom pisanom prošlošću Banja Luke kako bi prikazao bosanski suživot, da bi u "Kinu Bosna", u vremenskom rasponu 1965/95., elaborirao uzroke iz doba socijalizma koji su dobrim dijelom pridonijeli da se opet konfrontiraju mozak i metak.

 

iz recenzije: Josip Filipović


-----------

Naš intervju s piscem i književnikom Zlatkom Lukićem, objavljen povodom izlaska knjige "Bosanski trokut", moći ćete pročitati ukoliko svojim mišem kliknete na sljedeći link:

http://www.nema-kompromisa.com/intervju-zlatko-lukic.php

Više podataka o njegovoj novoj knjizi Bosanski rodoslovi pronaći ćete na sljedećoj adresi:

http://www.facebook.com/pages/Bosanski-rodoslovi-Zlatko-Lukić/144780062258062?ref=ts

Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar