Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

-----------

Vladimir Biondić

-----------

 

-----------

Bilješka o piscu:

 

Vladimir Biondić rođen je 26.12.1938. godine na Sušaku. (prema matičnim knjigama kao datum rođenja upisan je 02.01.1939.)

 

Tvrdoglav i samosvjestan sa svim jarčevim karakteristikama (znak u kojem je rođen), uvijek je ostajao pri svome. Spreman je saslušati tuđe mišljenje, ali vrlo rijetko promijeniti svoje.

 

Pravnik po vokaciji (jedan od onih rijetkih koji nisu promašili osnovni životni poziv), veliki borac za dosljednu primjenu prava, a po mogućnosti i pravde.

 

Kao katolik i veliki domoljub ni u svojim najtežim životnim trenutcima nije iznevjerio svoja stajališta i svoje domoljubno opredjeljenje i unatoč brojnih mogućnosti koje su mu se kao vrhunskom športašu, a kasnije i kao treneru i pravnom stručnjaku pružale, nije želio otići ni pod koju cijenu iz svoje domovine.

 

Po novim odrednicama magistar prava, najprije vodeći stručnjak na području zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, a kasnije zemljišno-knjižnog prava bio je aktivan pri donošenju svih zakonskih i podzakonskih propisa.

 

Kao vrhunski športaš bio je višestruki državni prvak i reprezentativac u stolnom tenisu i bridgeu, te vrlo dobar šahist i all round športaš u svim igrama s loptom.

 

Kao profesor na fakultetu za fizičku kulturu iz stolnog tenisa izdao je i svoja skripta, a kao trener saveznog ranga i republički kapetan vodio naše najjače stolnoteniske momčadi (Zagreb, Marathon i dr.).

 

Kao velemajstor bridgea napisao je i skripta, te niz stručnih članaka.

 

U mladosti se bavio pisanjem literarnih i športskih članaka surađujući u omladinskim i športskim listovima.

 

Kasnije je bio spisateljski aktivan za vrijeme služenja vojnog roka napisavših par novela iz vojničkog života, te nekoliko vojničkih pjesmica i postavio na scenu dva manja kazališna komada o vojničkom životu, kako bi tek u poznoj dobi započeo pisanjem knjiga i domoljubne poezije.

 

Tijekom bogate karijere u struci napisao je nekoliko stručnih radova i održao par predavanja iz svojih pravnih domena.

 

U svojoj vječnoj borbi za bolju i pravedniju Hrvatsku i danas je član niza domoljubnih udruga. Uz to je član Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, Reda Hrvatske Krune, Hrvatske akademske zajednice u domovini i inozemstvu u Baselu, Hrvatskog žrtvoslovnog društva  i Društva književnika „Sv. Jeronima".

 

-----------


Knjige objavljene i dostupne na portalu digitalne-knjige.com:

"Ja sam ROI",

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic.php


"Hinko Gudac u potrazi za svetim gralom"


http://www.digitalne-knjige.com/biondic2.php


Plamen slobode nek' VJEČNO SVIJETLI"

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic3.php


"Život bez pozlate"


http://www.digitalne-knjige.com/biondic4.php


Na valovima ljubavi; digitalne knjige, 2014.


http://www.digitalne-knjige.com/biondic5.php


Na oblaku sjećanja; digitalne knjige, 2014.


http://www.digitalne-knjige.com/biondic6.php


ROI svjedok jednog vremena iliti leve iti ne, 2015.


http://www.digitalne-knjige.com/biondic7.php

 

Bridge - šport, igra ili nešto treče, 2015.

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic8.php

 

Zvuci ljubavi iz Maksimirske šume; 2015.

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic9.php

 

Jednom za vrijeme plavog mjeseca; 2015.

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic10.php

 

Bleiburg - holokaust hrvatskog naroda; 2015.

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic11.php


Bleiburg II - In te domine speravi ; Zagreb, 2016

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic12.php

 

Bog i Hrvati; Zagreb, 2016

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic13.php

 

Duhovi iz boce; Zagreb, 2016

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic14.php

 

Posljednji pozdrav; Zagreb, 2017

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic15.php

 

DAISY - moje uspomene u riječi i slici; Zagreb, 2017

 

http://www.digitalne-knjige.com/biondic16.php

 

---------------


Naslovnice knjiga:---------------

Kritike:

PROSLOV KNJIGE - "JA SAM ROI"

 

Nedavno je održana tribina povodom 20-te godišnjice "izlaska iz hrvatske šutnje". Cijeli program posvećen je dijelu prošlosti, onom kako je bilo prije dvadeset godina, ni riječi o DANAS, a mi smo SADA i TU, u najdubljoj mRačnoj šutnji od 1971. god.

 

Pa kada zaslužnici izlazka iz šutnje 1990. godine šute, onda mora ROI, plemeniti belgijski ovčar govoriti.

 

ROI je vrlo otmjen pas, govori par jezika, latinski mu je posebno drag (festina lente-požuri polako), izražava se učeno, godine broji ANNO DOMINI, kako to i priliči pravom Hrvatskom Patriotu. Premda još mali, rano shvaća domaću politiku, globalna mu također nije strana (pristalice Amerike i američkog načina života, tumače loš imidž Amerikanaca, kao stvar podle engleske propagande) i može se reći - ROI je pravi hrvatski neinstitucionalni tip (to su oni kojima NIJE u "opisu radnog mjesta" laganje i prešućivanje!)

 

On čita knjigu o malom Labrador-retrieveru, MARLEY I JA, ali je očito da je poskrivečki proučio Mladena Ivezića, jer kako bi inače tako dobro smjestio u pravi okvir Marxa, Engelsa, Freuda i Tita, kao i MIT O JASENOVCU, što mu je potvrdilo i nedavno otkriće 42 tobožnje "'žrtve Jasenovca" iz malog mjesta Siverića, od kojih nijedne NIKADA nije bila u Jasenovcu!

 

Da bi dodali sol na ranu MITA, javili su nam se i Solinjani (Solinska kronika br. 131 od 15. kolovoza 2005.) sa svojih 167 "žrtava Jasenovca" ljudi koji također NIKADA nisu bili u Jasenovcu (neki od njih zna se poimence, umrli su u izbjegličkom logoru u El Shattu!).

 

I onda je iznenada "popis žrtava Jasenovca" na internetskoj stranici http://www.jasenovac.org/Instituta za proučavanje Jasenovca (Jasenovac Research Institute) nestao!

 

ROI zna, da se JASENOVAČKI MIT tek počeo rušiti, da bi najveći zločini od kada je svijeta i vijeka (po viceadmiralu Joachim Lietzmannu) Daksa, Bleiburg, Macelj, Jazovka, Križni putevi, Huda jama tek počeli izvirati na svjetlo dana i javnosti!

 

ROI je kao feš dečko imao i filmskih ponuda, ali je odbio glumiti u sapunici o obitelji Ratkay partizana iz čete koja dolazi u njegov plemeniti Zagreb s Romanije! Veli ROI, da su mi ponudili glumiti našeg domobrana, kak tak, ali ovo .... NIKADA!

 

A prijatelj Rex mu priča i vic o političarima u kojem nakon pranja političara u čistoj vodi kao rezultat dobivamo nečistu vodu i čiste kriminalce!

 

ROI je počeo pisati i smatram, da ima dobre šanse postati poznati columnist, nešto kao Zvonimir Magdić-Amigo, pravi Hrvatski Patriot!

 

Veli ROI, zapravo sprda se, s uzbunom koju su crveni (Kmeri) dignuli oko jedne lijepe hrvatske riječi, SPREMNI! I još k tome ih smeta ono - ZA DOM!

 

A Dom je obitelj i Domovina o čemu lijepo govori i koautor ove knjižice!

 

Znači, oni (zna se koji) teže cilju, da budemo NESPREMNI za DOM!

 

Sve u svemu ROI je potpuno shvatio onu Predsjednika Tuđmana: U Hrvatskoj sve je politika!".

 

I na kraju što je najvažnije, ROI je samopouzdan, borben i optimističan, on vjeruje u konačnu pobjedu dobra i hrvatskog patriotizma protiv svih zala, uključujući posebno ono podlog Albiona, pa kaže ROI, svjetlo je uvijek na kraju mračnog tunela.

 

Bravo ROI - IDEMO DALJE

 

Uvijek s Tobom

 

Tvoj Ognjištar


-------------------------------------------------


PROSLOV KNJIGE - "HINKO GUDAC U POTRAZI ZA SVETIM GRALOM"

 

Razmišljajući o naslovu ove knjige kojom želim predstaviti HINKA GUDCA kao jednog od najznačajnijih hrvatskih nadrealista, izabrao sam nedvojbeno intrigantan naslov, naslov koji opisuje potragu za nečim što u stvarnom životu možda ni ne postoji. A upravo to, to traganje za nepoznatim, možemo vidjeti u Gudčevim slikama, ukoliko uložimo dovoljno truda za detaljno upoznavanje s njegovim djelom.

 

Moje prvo predstavljanje Hinka Gudca publici nakon njegove smrti na izložbi u Zagrebu bilo je - Hinko Gudac - Hrvatski Salvador Dali; naime promatrajući njegove slike naišao sam na tragove velikog Salvadora Dali-a, meni najdražeg, a za neke i najvećeg slikara našeg vremena. Međutim, nakon što sam proučio radove inih velikih slikara nadrealizma, uspoređujući ih s radovima Hinka Gudca, zapazio sam u Gudčevim slikama i utjecaje; svojedobno njegovog učitelja u Parizu velikog Georgia de Chirika, oca nadrealizma, te Marca Chagala i Yves Tanguya. Dakako, osjećao se tu i utjecaj manje poznatih slikara nadrealizma.

 

Nažalost, u doba svojega stvaranja Hinko Gudac je bio više predstavljan kao impresionist (imao je Gudac i impresionističkih slika), no sigurno je, kako su njegove impresionističke slike od mnogo manjeg značaja od njegovih nadrealističnih izražaja, pogotovo, kad se ima na umu, kako je Hrvatska premalo zastupljena u nadrealističkim izražajima. Od posebnog je značaja za Gudca kao

nadrealistu mišljenje najznačajnijeg hrvatskog povjesničara poslije II svjetskog rata utemeljitelja poslijeratne povijesti hrvatske umjetnosti Dr. Grge Gamulina koji je Hinka Gudca digao na pijedestal hrvatskog nadrealizma smatrajući ga najznačajnijim hrvatskim nadrealistom. Mogli bismo slobodno reći, kako je Hinko Gudac poznatiji u inozemstvu nego u svojoj domovini. Veliki broj njegovih slika

nalazi se u New Yorku, Parizu i Beogradu.

 

Mnogo je riječi u ovoj knjizi napisano, kako bi se što bolje ocrtao kako lik, tako i djela Hinka Gudca. Za mene je njegova slikarska veličina neupitna, no istaknuo bi, još dvije osobine koje mu po mojem mišljenju daju dodatnu vrijednost.

 

Prvo, Gudac je jedinstven u svom stvaranju i zato je lako prepoznatljiv. Drugo, izuzetna vrijednost njegovih slika je ta tzv. „vrijednost drugog pogleda"". Naime, u Gudčevim slikama sam svaki puta kad sam ih pozorno gledao otkrivao nešto novo i one su mi se svaki slijedeći put sve više sviđale, što mislim, da je karakteristika velikih slikara.


Nesumnjivo je, kako je težak životni put i hendikep sluha ostavio na Gudcu i njegovim slikama neizbrisiv trag. Tim više danas trebamo cijeniti njegove radove. Treba istaknuti, kako je jedna od osnovnih Gudčevih karakteristika, koju zapažamo promatrajući njegove slike, njegova opsjednutost sa brojem tri, koja se može zapaziti u gotovo svakoj slici. Nebeski broj tri, baziran na Svetom

trojstvu proteže se kroz čitav ljudski vijek (nebo, zemlja, voda; tijelo, duša, duh; rođenje, život, smrt; pakao, čistilište, raj; prošlost sadašnjost, budućnost i etc.). Nije zato slučajno, što kod Gudčevih slika kad brojimo prisutne likove nailazimo na broj tri.

 

Primjerak monografije o Hinku Gudcu autorice Marine Baričević gotovo sam uvijek nosio sa sobom glede posjeta poznatim svjetskim muzejima, kako bi mogao njegove slike što bolje uspoređivati sa slikama svjetski poznatih nadrealista. Tako sam za vrijeme boravka u Los Angelesu, posjetio i poznati muzej Paul Gettija, gdje sam se upoznao s jednim od kustosa muzeja i pokazao mu monografiju Hinka Gudca koju sam imao sa sobom.

 

Odmah ju je vrlo pomno pregledao i jako mu se dopala, te je upitao, bi li mogao za potrebe muzeja dobiti primjerak knjige. Dakako, poklonio sam mu primjerak koji sam imao sa sobom. Kustos mi se zahvalio na daru, da bih nekoliko dana nakon povratka iz Amerike primio pismo u kojem mi se stručna služba muzeja zahvaljivala na poklonu, uz obavijest, kako je ova knjiga ušla u zbirku Muzeja

Paul Getty.

 

Hinko Gudac je zapravo zorni primjer, kako je u slikarstvu, kao i u nekim inim granama društvenog života (primjer sport i sl.) važniji jaki marketing od stvarne (u ovom slučaju slikarske) veličine. Međutim, vratimo se obrazloženju našega naslova. Slike Hinka Gudca osim što obiluju zanimljivim kompozicijama imaju i određenu dubinu, dubinu tipičnu za sva neistražena područja, i zbog toga sam u traženju što prikladnijeg naslova za predstavljanje njegova lika i djela izabrao naslov - HINKO GUDAC U POTRAZI ZA SVETIM GRALOM, u uvjerenju, kako bi taj naslov mogao zainteresirati mnoge i motivirati ih, da slikama Hinka Gudca posvete punu pažnju. A temeljni smisao ove knjige je upoznavanje što većega broja ljubitelja umjetnosti sa djelima ovoga vrhunskog slikara.

 

Na zadnjoj izložbi Hinka Gudca održanoj u Galeriji Kristofor Stanković u Zagrebu, glede stogodišnjice njegova rođenja, u popratnom je katalogu korišten kao naslov izložbe tekst - STVARNOST SNA. Ovo je ustvari naziv jedne od najboljih, a meni najdražih njegovih slika. Taj naslov bi također bio vrlo prikladan kao naslov ove knjige. Ipak, odlučio sam se za naslov - HINKO GUDAC U POTRAZI

ZA SVETIM GRALOM kao adekvatniji i potpuniji.

 

I evo, knjiga u kojoj je predstavljen niz radova Hinka Gudca, a u kojoj su prikazane sve vrste tehnika kojima se on služio, sada je pred Vama. Želja mi je, da listajući stranice knjige, uživate, kako u knjizi, tako i u Gudčevim slikama.


Vladimir Biondić


-------------------------------------------------


PROLOG AUKTORA KNJIGE - BLEIBURG - HOLOKAUST HRVATSKOG NARODA

Sedamdeset godina peče nas ta otvorena rana. Masovni zločini koje je jugoslavenski totalitarni komunistički režim počinio krajem drugog svjetskog rata i nakon njega bili su jedna od javnih tajni koje je jugoslavenska država budno nadzirala. Bila su zabranjena bilo kakva istraživanja s tim u svezi, te bilo kakvo spominjanje kako Bleiburške tragedije, tako i postBleiburških tragedija, te obilježavanje spomena na njihove žrtve. Sva ta stradanja dobila su svoj simbolički naziv - BLEIBURŠKA TRAGEDIJA. Ali usprkost brojnim javnim zabranama i kažnjavanjima, Bleiburška tragedija ostala je sačuvana u sjećanjima rodbine i prijatelja žrtava, kao i svih pravih Hrvata, te je ostala kao središnja tema iseljeničkog društvenog života. 

Od svog dolaska u ovu zemlju snova Hrvati su kroz povijest imali niz teških trenutaka u borbi za svoj goli opstanak . Primivši na leđa zadatak čuvanja kršćanstva i križ Krista Kralja postali su predziđe kršćanstva za Evropu i prihvatili sve muke i patnje plaćajući pri tom veliki danak u krvi vlastitog naroda . 

I hrvatska krv se nemilice prolijevala, prolijevala se danima, mjesecima, godinama kroz hercegovske planine, slavonsku ravnicu i nemirne rijeke sve do prekrasnog morskog plavetnila kako bi jednoga blagoslovljenog dana (10. 04. 1941.) hrvatski narod konačno dočekao SVOJU državu. 

No njegova tragedija, s time nije prestala. Nakon četiri godine provedene u grčevitoj borbi za opstanak svi naši nanovo sazdani SNOVI srušiše se u prah. 

I tada HRVATSKI NAROD dočeka svoj - HRVATSKI HOLOKAUST. 

Prilikom pisanja, pravilnije bi bilo reći sastavljanja ove knjige na pameti i pred očima mi je bio samo jedan temeljni cilj - sačuvati spomen na sve pretrpljene ljudske gubitke, ljudsku patnju i bol, te zadržati ovaj spomen u trajnom narodnom pamćenju. 

Vladimir Biondić Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar