Osvrt na knjigu - "Od nekad do sad", Alana Razzaka
Lirika Alana Razzaka ne može se oteti rimi iako njegova ničim obuzdana priroda ne trpi strogoću u stvaranju stiha. Počinje pisati još u srednjoškolskom dobu, u periodu od 1986. do odlaska u vojsku. Taj period obilježen je melankoličnim stanjima i željom za slobodom hipijevske generacije, kao i romantičarskim zanosom prema velikoj mladalačkoj ljubavi. 

Sumorna stanja i propitivanje smisla prisutni su u lirici tematski vezanoj za kratko razdoblje provedeno u vojsci i odaje osobu koja ne trpi neslobodu i unistavanje individualnosti. U vojsci je krajem 1989. godine nastala i pjesma Apokalipsa koja je vrlo precizno proročanstvo događaja uslijed agresije na Hrvatsku. Shvaćajući besmisao ubijanja koristi privremeni otpust zbog zdravstvenih problema i odlazi u Nizozemsku.

Period nakon odlaska u Nizozemsku obilježen je poezijom kojom izražava svoju višestruku osobnost u kojoj je ipak najzastupljeniji emotivni odnos prema osobama koje su zaokupile njegovu pažnju. Alan je obuzet osjećajem bezmjerne ljubavi prema zenama koje su ga u stanju inspirirati ili ocarati. A kad je osvojen, on se daje bez ostatka. Kraj ljubavi za njega nikad ne znači kriviti nekoga, već samo istinsku tugu zbog gubitka i potpuno razumijevanje razloga za rastanak. Između  beskrajno nježnih stihova, povremeno uskaču  iskazi neobuzdane strasti i želje, ali vrlo često, skoro nehotice uleti i iskrica humora, koja odaje vječito dijete u njemu.

To veliko dijete naročito je prisutno u poglavlju Tiomska boezia, jer Tiomi su njegova izmaštana potpuno slobodna bića, kojima su igra i bezazlena nepodopština jedina svrha postojanja. Često koristi purgerske izraze, kao i malo uvrnute riječi preuzete od bake (nofci, negatifci i sl.), a time se vraća  u djetinjstvo i ono što mu je od djetinjstva ostalo  - nesputana sloboda, bezbrižnost  i vječita želja za igrom.  U nekim pjesmama koristi ekavicu, u drugima ikavicu, a često se služi kajkavštinom i slengom.

Uz ljubavnu liriku i zaigranost, tu je i lamentiranje o izazovima i neizvjesnostima slobodnog životnog stila koji je odabrao, te u snalaženju i propitivanju vlastitih vrijednosti u stranom okruženju. Stihom su oslikane tuge proživljenih perioda samoće i povremene apstinencije od životnih radosti kao posljedice razočaranja koja je trebalo prevladati i suočavanja sa ponekad banalnom realnošću.

Prema vlastitoj želji autora ova zbirka je podijeljena u zasebna poglavlja, a unutar svakog od njih pjesme su navedene po kronološkom redosljedu nastajanja.

Osim na hrvatskom književnom jeziku, Alan Razzak piše pjesme na engleskom, nizozemskom talijanskom i njemačkom jeziku, a stihovi mu se odlikuju mlodioznošću i ritmom bez obzira na kojem jeziku ih stvara. Nakon preseljenja u Berlin 2010, posvećuje se kantautorstvu, uz profesionalan rad na poučavanju razvoja glasa u glumaca i muzičara, pa mu za posjete Erato ostaje sve manje vremena.


Urednica - Lidija Loborec Rezo


----------------------------------------
I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/razzak.php te pažljivo slijedite 

daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.


----------------------------------------Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar