Osvrt na knjigu -  "Jakarina kosa", Zlatana Gavrilovića Kovača
Poema "Jakarina kosa", Zlatana Gavrilovića Kovača, posvećena je svim žrtvama nasilja, okrutnosti i bezumlja s posebnim osvrtom na tragedije u Srebrenici, Vukovaru, i Škabrnji.


Već sam odabir teme, te činjenica da je ovo Zlatanovo djelo pisano kao poema navodi nas na zaključak da to djelo ima mnogo dodirnih ili zajedničkih točaka sa u hrvatskoj književnosti vjerojatno najpoznatijom poemom "Jama", Ivana Gorana Kovačića.


Naime i u jednoj i u drugoj poemi ljudska stradanja, odnosno patnja opisani su pomoću stiha i iznimno snažne unutarnje borbe likova. I jednu i drugu knjigu krase izrazita nabijenost emocijama, promišljanja o moralnim pitanjima i brojne pjesničke figure.


No, nažalost sve to i nije jedina sličnost između ove dvije poeme. Sličnost koju bih ja nazvao najvažnijom je činjenica da su obje knjige u razmaku od 50-ak godina nastale na istom teritoriju, što nam jasno govori da se u tih 50-ak godina mnogo toga promijenilo, no i da bezumlje i patnja ostaju trajan znamen, žig ili otisak svih nesretnih ljudi koji žive u tom području.


Ta teritorijalna odrednica u obje poeme djeluje kao usud, prokletstvo ili zajednička sudbina svih nas, koju nismo ni birali ni htjeli.


Sve to poemu "Jakarina kosa", Zlatana Gavrilovića Kovača, čini iznimno snažnim i upečatljivim djelom. Djelom koje nas nehotice podsjeća na to kakvi smo i što smo, bez obzir na ulogu koju nam je sudbina dodijelila.


Upravo stoga i vrijedi pozdraviti objavu ove knjige. Jer ona je ovdje da nas podsjeti na nešto što bismo najradije zaboravili. No, to podsjećanje vjerojatno je i jedini način da se navedeni događaji ne ponove.Nenad Grbac, u Zagrebu 01. 11. 2013.----------------------------------------
I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic18.php te pažljivo slijedite 

daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.


----------------------------------------Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar