Tajna očuvanja knjiga kao medija

Još od davne povijesti, čovjek je imao namjeru prema očuvanju vrijednih znanja i svoje stečevine, bez obzira je li to vezano za znanost ili kulturu čovječanstva. Bez korištenja zapisa zapravo nikada ne bi nastala povijest. Svakako, povijest bi postojala, samo sto mi ne bismo o njoj puno znali kao sada.

 

Zamislite svijet u kojem svaka generacija od početka otkriva čari vatre i proučava putove koje su davno drugi otkrili. Razvoju civilizacija zapravo velikim dijelom možemo pripisati naslijeđe stečenih znanja predaka te sirenje korisnih informacija s ciljem opstanka i preživljavanja. Čovjek je takvo biće koje rado dijeli svoja otkrića te rado daje potporu svojim bližnjima jer su se ljudi oduvijek kretali u zajednicama ili manjim skupinama te brinuli jedni o drugima. Zahvaljujući tome prijenosu informacija, možemo nastaviti, uvjetno rečeno, tamo gdje su naši preci stali i biti još bolji, još informiraniji i još moderniji.

 

Prvi dokazi o knjigama načinjeni su u kamenu, na listu ili na drvetu, a prvi oblik prenošenja informacija je sigurno usmena primopredaja. U današnjosti, kada smo došli do načina na koji su se informacija zapisivale, ili se još uvijek zapisuju, zanimljivo je reci da bez obzira što su se razvojem tehnologije pojavili novi načini pohranjivanja informacija poput slike i zvuka na CD, DVD, mini disc-ove, flash drive i sl., knjige nas i danas prate gdje god da krenemo te nisu ni na putu ka izumiranju. 

 

Zašto je knjiga opstala duže nego bilo koji medij nije posve jasno, međutim sigurno se odgovor krije u nekim od sljedećih razloga: praktičnost, postojanost, korištenje raznih formata i veličina, prilagodljivost i sl. Kada je nastala prva knjiga nije posve poznato jer su se drevni zapisi stvarali na listu, drvetu i ostalim materijalima na koje se moglo pisati. Današnja definicija knjige došla je dosta kasnije no prvi začeci sežu u daleku prošlost.

 

Korištenje kompjutera, laptopa, tablet računala, mobitela i ostalih tehnologija je zasigurno u porastu, ali i dalje se na knjige ne gleda kao na prošlost, za razliku od VHS kaseta ili gramofonskih ploča.

 

Dapače u današnje vrijeme knjiga dobiva novi oblik. Pojavljuje se u digitalnom obliku i postaje dostupna svima. Prednosti digitalnog oblika ili izdavanja knjiga su mnogostruke. Od same veličane zapisa, mogućnosti pohrane, dostupnosti pa sve do činjenice da je takav oblik knjige po prvi put u povijesti postojanja knjige zahvaljujući internetu postao dostupan doslovno svima, bez obzira na socijalni status, imovinsko stanje i sve druge okolnosti koje su dosad knjige, odnosno znanje činile isključivim vlasništvom određenog kruga ljudi.

 

Kako biste se uvjerili u sve ono što ste pročitali kliknite na sljedeći link:  http://www.digitalne-knjige.com/ i uvjerite se i sami u ponudu knjiga te mnoštvo tematike koje one prezentiraju.

 

I ono najvažnije. Zahvaljujući dosezima moderne tehnologije prvi put se nalazimo u situaciji da su knjige apsolutno besplatne to jest da ih možete preuzeti bez obaveze plaćanja ili naknadnog povrata.

 

Sve to jasno ukazuje da knjiga kao medij ima i prošlost i budućnost. Dobro možda ne onakvu kakvu bi neki željeli, no prava svrha knjige onakve kakvu su je doživljavali pisci nije bila zarada izdavača i države već mogućnost očuvanja i dijeljenja spoznaja i znanja.


Napisao i uredio: Nenad Grbac


 ------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar