MORALNE VERTIKALE
Poznato je da se na parlamentarnim izborima koji će se uskoro održati uz niz manjih stranaka i  pojedinačnih lista za vlast bore dvije velike stranke HDZ i SDP sa svojim koalicijskim partnerima. Iako je prema anketama rezultat izbora već poznat vrijedno je osvrnuti se na ove dvije grupacije. Poznato je da je HDZ dobio od svojih suparnika naziv zločinačke organizacije jer je stranka pod istragom a neki njihovi članovi koji su bili na vodećim položajima kako u stranci tako i u vlasti nalaze se u pritvoru, a nekima je sudski postupak već u toku.

 

Istina je da je upravo ova stranka za vrijeme dok je na vlasti dala punu potporu službenim organima  u borbi protiv korupcije tražeći  da se provede nulta stopa tolerancije prema ovom društvenom zlu koje je prodrlo u gotovo sve pore društva. Ne zna se kako će u ovom čišćenju proći i sama stranka i hoće li neki njeni istaknuti članovi (osim Sanadera koji je već i isključen iz stranke) biti i pravomoćno osuđeni. O pojedinostima istrage  i sudskog procesa svakodnevno čitamo u novinama i gledamo na televiziji jer je za medije ovo vrlo zanimljiva tema koja utječe na gledanost i nakladu. Zato je o ovome teško nešto novo reći a uskoro ćemo doznati i  kako će se ova situacija odraziti na izborima. Razmotrimo stoga i malo podrobnije stanje u drugim strankama posebno u koaliciji «Kukuriku» koju čine SDP,HNS,IDS i HSU

 

A posebno zanima ona najveća stranka koja će pobjedi li ova koalicija na izborima dati i predsjednika vlade. Zanimljivo je također podsjetiti se i na povijest naziva ove stranke kao i njenu transformaciju tijekom vremena.

 

1937. osnovana je Komunistička partija Hrvatske  KPH

 

1957. promijenjen je naziv u Savez komunista Hrvatske  SKH

 

20.03.1990. stranka mijenja naziv u Savez komunista Hrvatske-Stranka demokratskih promjena

 

09.01.1991. mijenja se naziv u Socijaldemokratsku  partiju Hrvatske - Stranka demokratskih promjena

 

16.01.1993. mijenja se naziv u  Scijaldemokratsku partiju Hrvatske – SDP

 

26.05.1991. prilikom izglasavanja Deklaracije o uspostavi suvremene i samostalne Republike Hrvatske zastupnici SDPa napuštaju sabornicu ne želeći  sudjelovati u izglasavanju.

 

Nakon dolaska na vlast na četvrtim parlamentarnim izborima SDP 03. 01. 2000. ukida mnogim novinarima na HRTu  radna mjesta, smjenjuje niz veleposlanika i započinje proces «detuđmanizacije». Uskoro 2001.stižu i prve haške optužnice za hrvatske generale. Istina je da sadašnji predsjednik SDPa  osobno nije upleten ni u jednu aferu niti neki nemoralni posao, no nema sumnje da su mu dobro poznate štetne radnje i ponašanja nekih njegovih bliskih suradnika. To se ponajprije odnosi na Linića i prodaji hotela «Excelsior» u Dubrovniku pri  kojoj je država oštećena za više od 100 milijuna kuna što je tvrdila i tadašnja ministrica turizma. Linić je također bio i predsjednik Nadzornog odbora INE u vrijeme kada su se ovdje gubile stotine milijuna kuna na što je upozoravala i Vesna Balenović i stoga je dobila otkaz u poduzeću na koji je uložila žalbu  i potom se sudski postupak povlačio godinama no konačno je dobila satisfakciju.

 

Poznato je također da tadašnja ministrica pravosuđa u Račanovoj vladi, a danas vrlo aktivna saborska zastupnica i pravnica nije znala (!) čime se sve bavio njen suprug također pravnik koji je zbog nečasnih radnji bio izbačen iz strukovne komore što joj svakako ne služi na čast posebno stoga što vrlo rado i često kritizira i najmanje propuste drugih osoba. Neobično je također da je predsjedniku SDP-a  normalno da predsjednik HNS-a  s kojim je SDP u koaliciji i u budućoj vladi predviđen za potpredsjednika, ne podnosi ostavku nakon što je uzrokovao prometnu nesreću koja je završila smrtnim posljedicama dvoje ljudi.

  

2.

 

Olakotne okolnosti su da se «tako nešto može svakom dogoditi». Nema sumnje da se o sadašnjem predsjedniku HNSa  može još štošta reći. Njegova  je tvrtka tako dobila od dubrovačkih umirovljenika novac za izgradnju doma od kojeg su do danas podignuti samo zidovi obrasli u korov što smo nedavno mogli vidjeti na televiziji. Slično su prošli i Zadrani koji su mu platili izgradnju škole koja nikada nije izgrađena. Isti je također poznat i po bahatom ponašanju što smo također vidjeli i na televiziji kada je svoj automobil parkirao na zabranjenom mjestu ispred Sabora  i na upozorenje policajca  da to ne smije činiti samouvjereno je rekao-kaznite me znajući da policajac to neće učiniti  jer da za osobe na visokim funkcijama vrijede druga pravila nego li za obične ljude.

 

Sve ovo očito nije ni malo brinulo ni smetalo gđu Vesnu Pusić koja je osam godina bila predsjednica HNSa  da je Radimir Čačić zamjeni na ovom mjestu jer je ona bila uistinu vrlo tolerantna  prema nepodopštinama ljudi samo ako su bili članovi  njene stranke dok je  druge kriterije imala za sve ostale osobito one koji su pripadali nekoj suparničkoj stranci.Svoju gotovo beskonačnu toleranciju prema članovima vlastite stranke  pokazala je i na primjeru glavnog tajnika stranke Srećka Ferenčaka kada je uz niz drugih funkcija bio i Predsjednik povjerenstva za prodaju nekretnina u vlasništva grada Zagreba  i koristeći ovaj položaj  preprodajom gradskog zemljišta kojeg je jeftino kupio a zatim skupo prodao zaradio nekoliko milijuna kuna. Na taj je način zahvaljujući ovoj i drugim malverzacijama postao jedan od bogatijih poduzetnika.

 

Iako je bio i nepravomoćno osuđen  zbog «afere nanbudo» to mu nije naškodilo njegovoj političkoj karijeri  kao ni jednom drugom uglednom članu stranke koji je teško premlatio svoju ženu. Isto tako na ugledu u stranci ništa nije izgubio  član koji je kao generalni direktor velikog poduzeća  primao plaću od deset tisuća eura  a prijavio se da stanuje u svojoj vikendici, a ne u Zagrebu kako bi izbjegao plaćanje visokog prireza i tako oštetio gradski proračun za znatnu sumu novaca.

 

Naravno da ni novoizabranom gradonačelniku Varaždina članu HNSa nije palo na pamet da podnese ostavku pošto je vozeći u pijanom stanju službeni automobil  skrivio manju prometnu nesreću  pošto sadašnji predsjednik stranke nije to učinio ni za mnogo veću. Zanimljivo je da je i amerikanac litvanskog porijekla Jurgis V.Oniunas  (suprug Vesne Pusić),u prosincu 2003. neposredno nakon izbora  koje je SDP  sa svojim koalicijskim partnerima izgubio, osnovao trgovačko društvo ASCENDANT  d.o.o.u  Zagrebu čiji je prvi posao nakon osnivanja (dok  još nije došlo do smjene vlasti) bila izrada «Studije izvodivosti  u biotehničkom sektoru, prosinac 2003.» za tadašnje Ministarstvo znanosti i tehnologije. Povodom ovog posla dipl. ing. elektrotehnike Mislav Šutalo zatražio je  04.11.2011. od Ministarstva  znanosti obrazovanja i športa podatke o tome koliko je Republika Hrvatska  platila ovom trgovačkom društvu za uslugu izrade ove studije, a o ovom zahtjevu poslana je obavijest i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Navedeno trgovačko društvo također je za HT izradilo «Studiju izvedivosti kabelske televizije i bežičnih telekomunikacija»  za koju je također (kako  je navedeno na internetu) plaćena vrlo visoka cijena.

 

A što se tiče IDSa koji također pripada koaliciji «Kukuriku» poznato je da se njihovim čelnicima u Istri, Jakovčiću, Kajinu i Miletiću javlja sve jača oporba koja im predbacuje nekompetentnost i neučinkovitost koja se prelama na leđima građana Istre a traje već godinama. Optužuju ih da su efikasni jedino u skretanju pozornosti i opravdavanju nelogičnosti koju čine s gradskim odnosno novcem svojih građana. U «Glasu Istre» također je 2006. sedmoro urednika i novinara dobilo otkaz jer su pisali istinu koja se nije svidjela vodstvu IDSa. Iako je sud odredio da se vrate na svoja radna mjesta, oni su nakon povratka odmah suspendirani. Toliko o demokratskoj vlasti u Istri.

  

3.

 

Umirovljenici odnosno HSU vjerojatno će slabo proći na izborima s obzirom da postoji nekoliko umirovljeničkih stranaka. Činjenica je da se na prošlim izborima uz postojeću,

neposredno pred same izbore pojavila još jedna stranka umirovljenika. Kako je postojeća stranka već stekla određeni ugled i imala ozbiljne izglede da ne izborima dobije tri do četiri zastupnika što očito nije bilo u interesu jedne veće stranke kojoj je odgovaralo cijepanje umirovljeničkih glasova.

 

Tako dakle na izborima koji su pred vratima imamo dvije jake suprotstavljene stranke odnosno koalicije stranaka koje računaju da će doći, odnosno ostati na vlasti. Jedna od njih je proglašena zločinačkom organizacijom, a druga misli o sebi da je oličenje poštenja i sposobnosti i sadrži same moralne vertikale. Iako ima i takvih, ipak ima isuviše onih koji su u horizontalnom položaja. Neopredijeljenim i neodlučnim biračima nije stoga lako donijeti  pravu odluku.

 

Napisao: Zlatko Šporer, Zagreb


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar