MALE PRIČE VESELICE
Atif Kujundžić: PRIČE IZ PREDGRAĐA, Denfas Tuzla, 2007.


Priče iz predgrađa novo je prozno djelo poznatog bosanskohercegovačkog  književnika Atifa Kujundžića namijenjen najmlađim čitateljima. Riječ je o zbirci sastavljenoj od 11 vremenski, tematski i sadržajno uvezanih priča u kojima su glavni junaci dječaci iz prigradskog rudarskog naselja. Premda suočeni sa materijalnom oskudicom i teškim uvjetima života, oni odrastaju u igri i dječjim radostima, ne zapostavljajući, pritom, svoje svakodnevne kućne i školske obaveze.


Ispisujući pripovijesti o mladim ljudima sa periferije društvene zbilje, Kujundžić se prisjeća vlastitog djetinjstva, koje je proživljeno u ozračju promjenjive porodične harmonije i dobrosusjedskog razumijevanja i uvažavanja. Takvo je bilo vrijeme koje je ostalo za nama i kojega čuvamo u bliskim sjećanjima i nezaboravnim uspomenama.


Glavni lik Kujundžićevih priča je dječak Omer, koji je nesretnim slučajem, u ilegalnoj akciji pribavljanja ugljena za prezimljavanje u trošnoj porodičnoj kućici, izgubio nogu pod točkovima željezničkog vagona. Svoju tragediju nesretni četrnaestrogodišnjak prima kao usud, držeći se uspravno i u onim situacijama koje bi mnoge njegove vršnjake gurnule u očaj. On se, bez dvojbe, uključuje u sve dječje igre, trudeći se da održi korak i tamo gdje je brzina nužna vrlina, a sporost teško oprostiva mana.


Nastojeći biti u centru svih događanja, Omer sa svojim drugarima ravnopravno igra nogomet, pohađa nastavu, obavlja kućne poslove i odlazi u ribolov, pješačeći do jezera udaljenog nekoliko kilometara od rodnoga mjesta. Pritom, bez uobičajenog dječjeg simuliranja, sudjeluje u svim aktivnostima koje organizira njegova družina. Tako čuva status ravnopravnog člana koji ne izbjegava ni najteže poslove i obaveze.


Uz lik nepokolebljivog Omera, Atif Kujundžić znalački vaja likove nekolicine njegovih drugara. Premda različiti po karakteru i načinu ponašanja, svi oni u grupi djeluju kao homogena cjelina koja, u kritičnim situacijama, osuđuje neprimjerene ispade pojedinaca koji su se odali porocima savremenog društva kakvi su krađe, pijanstva, svađe i slične nepodopštine.


Kao vrstan poznavalac života ljudi iz predgrađa, Atif Kujundžić vjerno dočarava atmosferu i odnose u rudarskim i radničkim obiteljima koje žive teško ali časno, pružajući djeci onoliko koliko to prilike dozvoljavaju. Zahvaljujući tome, kod njih se od rane mladosti razvijaju radne navike i  osjećaj odovornosti za vlastitu budućnost. Tako junaci malih priča iz predgrađa organizirano odlaze u ribolov, nastojeći pridonijeti bogaćenju skromne porodične trpeze.


Priče o ribolovnim zgodama i nezgodama svakako su nazanimljivija poglavlja ovog osebujnog proznog djela. Autor u njima pokazuje vlastito poznavanje ribičke djelatnosti, dovodeći ga do instruktorske razine za sve koji ranije nisu ribarili. Ta edukativna dimenzija malih priča, svakako će dobro doći budućim ribolovcima kada pročitaju ovo zanimljivo štivo za najmlađe.


Pišući priče za djecu iz savremenog života, Atif Kujundžić popunjava prazninu koju su ostavili pisci iz ranijih generacija, a čija su djela i nadalje dominantna u školskim lektirama. Time pomaže mladima da upotpune svoja znanja o događajima i stvarima što obilježavaju sadašnjost, a koje će jednako tako biti važne i za njihovu budućnost. Takva nam literatura nedostaje i za svaku je pohvalu autorov napor da je približi mladim čitateljima.


Zato ovu knjigu dočekujemo s radošću, i puštamo je kao pticu veselicu u razigrani svijet dječje mašte i općeljudske zbiljnosti.Napisao: Ivo Mijo Andrić


----------------------------------------
I tu knjigu, moći ćete preuzeti tako da svojim mišem kliknete na link: 

http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic6.php te pažljivo slijedite 

daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.


----------------------------------------
Uredio i obradio: Nenad Grbac


------------------------

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present


     Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

 


Prethodni post     
     Sljedeći post
     Blog

Zid

Nema komentara
Morate se prijaviti na komentar